Grabar-Kitarović i Hrvatski generalski zbor razgovarali o sigurnosti

Okupljeni članovi HGZ-a posebno su bili zainteresovani da saznaju političko stanje u regiji (Anadolija)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je stručno predavanje o temi “Odbrana i vanjska politika Republike Hrvatske” za članove Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), koje je bilo zatvoreno za javnost, no nakon sastanka je izjavljeno da se razgovor dotakao stanja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Nakon predavanja u HGZ-u Grabar-Kitarović je izjavila da je, osim predavanja, sa članovima zbora održala i razgovor tokom kojeg je saslušala komentare okupljenih, prije svega o sigurnosnim izazovima s kojima se Hrvatska susreće danas, ali koji prijete i teritoriji Evropske unije, NATO saveza i globalno, prenosi agencija Anadolija.

Cilj predavanja i razgovora u HGZ-u bio je kako odgovoriti na spomenute izazove u okviru sistema Domovinske sigurnosti, ali i definirati ulogu HGZ-a u stvaranju društvenih trendova i klime koja treba biti pozitivnija, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

“Treba zaustaviti najveću ugrozu za koju držim da se s njom danas suočava Hrvatska, a to je demografska depopulacija i kako stvoriti klimu u kojoj će nam mladi ostajati ovdje u Hrvatskoj i vraćati se u Hrvatsku, a ne odlaziti negdje drugdje”, izjavila je predsjednica Hrvatske.

‘Mini Haag’ u Bosni i Hercegovini

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac nakon sastanka je rekao da su okupljeni članovi HGZ-a posebno bili zainteresovani da saznaju političko stanje u regiji te stavove susjeda nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učestvovala na trilaterali u Bosni i Hercegovini.

“Bilo je puno pitanja, i o tome da će doći neka dokumentacija iz Haaga, da će se u Bosni i Hercegovini oformiti, ne znamo još u kojoj formi, kao nekakav mini Haag”, rekao je Miljavac.

Dodao je da je sve ove sugestije članova HGZ-a predsjednica Hrvatske pobilježila, a generali su zatražili da se u ta pitanja uključi hrvatska diplomatija.

“Bojimo se da presuda šestorki nije kraj nego da bi se moglo produžiti i dalje, a predsjednica smatra da to sigurno destabilizira cijeli prostor i da Europa i ostali ne razmišljaju o tome”, rekao je Miljavac.

Izvor: Agencije