Grabar-Kitarović iduće sedmice objavljuje datum izbora

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavit će početkom idućeg tjedna datum parlamentarnih izbora, doznaje se iz njezinog ureda.

“Predsjednica će nakon razgovora s čelnicima stranaka u Hrvatskoj već početkom sljedećeg tjedna objaviti datum parlamentarnih izbora”, rekao je glasnogovornik Luka Đurić.

U ponedjeljak je stupila na snagu odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, a izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta, dakle do konca studenoga.

U pravilu se održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučit će predsjednica u čijoj je nadležnosti određivanje datuma izbora.

Milanović vjeruje u pobjedu

Hrvatski premijer Zoran Milanović vjeruje da je pronašao formulu za pobjedu na izborima. I iduće četiri godine vidi se u ulozi premijera.

„Iduće četiri godine je nastavak ovoga što smo počeli. Naš program je napisan. Moramo ga uskladiti s koalicijskim partnerima. HDZ-ov program je dolina suza, bolni rezovi i to je jedna žicoljubna koalicija, kao što vidimo“, kazao je.

U Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici (HDZ) su se danas vidjeli sa sindikatima, od kojih pred izbore traže podršku. I oni se vide na vlasti, a ne u opoziciji.

„Gospodin Milanović proteklih tjedana ima stavove od Syrize do Zlatne zore, tako nekako variraju njegovi politički stavovi, ali srećom živimo u parlamentarnoj demokraciji. Hrvatski građani pamte dobro i ne može se riječima i uvredama na tuđi račun dobiti hrvatski birači“, ističe HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević.

Konsultacije sa čelnicima

Izbori se moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja parlamenta, a nagađa se da će to biti 8., 15. ili 22. studenog.

Prije određivanja datuma izbora, predsjednica Grabar-Kitarović će održati konzultacije sa čelnicima stranaka, na koje se opet neće odazvati premijer Milanović.

Analitičari očekuju žestoku kampanju između glavnih rivala: SDP-a i HDZ-a.

„Činjenica je da će izbjeglička kriza istisnuti standardne predizborne teme i da će biti ključni element na koji će se mediji fokusirati. I upravo u tom segmentu, pogotovo zato što je za mnoge građane to teška i emocionalna tema će biti više efekata na ishod izbora, nego standardne teme“, smatra politički analitičar Ivan Rimac.

Rimac smatra da se u priči s izbjeglicama vlast za sada bolje snašla nego opozicija.

Izvor: Al Jazeera i agencije