Grabar-Kitarović: Ja bih Mercedes, ali onda neću imati za hranu

F-16, Zrakoplov, Borbeni zrakoplov
Sporazum omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica (EPA)

U sjedištu Vlade Hrvatske u utorak zasjeda Vijeće za obranu, koje su sazvali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a tema je kupnja borbenih zrakoplova.

Očekuje se da će na sjednici biti donesena odluka koji će zrakoplovi biti nabavljeni.

Hrvatska odlučuje između izraelskih zrakoplova F-16 i švedskih Gripena, koji bi zamijenili postojeće stare zrakoplove MiG-21.

Grabar-Kitarović u utorak je komentirala tu temu, rekavši da će prihvatiti onu opciju koju stručna skupina predloži kao najbolju i najpovoljniju, kako prenose hrvatski mediji.

O tome, dodala je, trebaju odlučiti prije svega stručnjaci i piloti, pri čemu je važna i sveobuhvatnost ponude ponuđača, uz što idu i obuka, simulatori, streljivo i strateška pitanja povezivanja gospodarstava i ulaganja u Hrvatsku, a da će se o svemu tome razgovarati večeras na sjednici Vijeća za obranu.

Grabar-Kitarović: ‘Rado bih si priuštila Mercedes’

Napomenula je i da se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo mora pomaknuti s druge generacije zrakoplova, kamo spadaju MiG-ovi 21, na četvrtu generaciju zrakoplova, da bi bilo dobro da se mogu kupiti novi, ali da se ne mogu potrošiti novci na nove zrakoplove ako oni trebaju za obrazovanje, socijalna pitanja i sve ostalo.

“Isto kao obitelj, ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali si onda ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari”, rekla je predsjednica te pozvala na racionalnost u odlučivanju.

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak da Hrvatska u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateškog partnera koji će joj dati operativno iskustvo, kao i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike, s obzirom na to da je riječ o složenom postupku.

“Moramo sa zrakoplova druge generacije, koje sada koristimo, prijeći na zrakoplov četvrte generacije“, rekao je Krstičević novinarima prije početka skupa o poslovnim odnosima hrvatske i rumunjske obrambene industrije, na kojem je sudjelovao i rumunjski ministar obrane Mihai-Viorel Fifor.

S druge strane, dodao je Krstičević, Hrvatska želi strateškog partnera koji će uložiti u hrvatsko gospodarstvo i otvoriti radna mjesta. Ustvrdio je kako je to ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku, koja time dolazi do znanja, tehnologije i mladih stručnjaka.

Upitan kupuje li Hrvatska od Izraela polovne zrakoplove F-16, kao što su to već objavili mediji, Krstičević je rekao da će danas biti održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda donošenje odluke o višenamjenskom borbenom avionu.

Krstičević: ‘Pitajte druge pilote jesu li izraelski F-16 izraubani’

Odgovarajući na pitanje je li riječ o “izraubanim zrakoplovima”, Krstičević je odgovorio kako je to rekao samo jedan pilot.

“Pitajte druge pilote, pitajte Ivicu Ivandića, koji je MiG-om pobjegao iz JNA, pitajte tog čovjeka što on misli”, rekao je Krstičević, prenosi Hina.

Nije rekao kad će odluka Vijeća biti poznata nego je ustvrdio kako mu je drago “sve što jača sposobnost pobjedničke Hrvatske vojske”.

“Želimo jaču Hrvatsku vojsku, koja je jamac sigurnosti i opstojnosti Hrvatske. U tome je vrlo bitno i naše borbeno zrakoplovstvo”, poručio je.

Na upit bi li cijeli proces mogao biti transparentniji i boji li se sudskih tužbi onih koji izgube na natječaju Krstičević je odgovorio da proces traje godinu, a ponude su dale “vrhunske države s vrhunskim proizvodima”.

Novinare je zanimalo i jesu li konzultacije s rumunjskim partnerom o F-16 osnažile njegovo uvjerenje da je to zrakoplov koji treba Hrvatskoj. 

Krstičević je rekao da su kroz jednogodišnji proces prikupljali iskustva Rumunjske, Češke i Mađarske, koja je Hrvatskoj prenijela iskustva s Gripenom.

Rumunija planira kupovinu još 36 aviona F-16

“Stručni tim sagledao je sve parametre da odluka bude realna. U našoj odluci moramo voditi računa o sposobnosti, koliko to košta i svim drugim izazovima hrvatskog društva – školstvo, zdravstvo i poljoprivreda, sve su to ključni parametri o kojima trebamo voditi računa”, kaže Krstičević.

Rumunjski ministar Fifor, čija je zemlja već nabavila 12 polovnih zrakoplova F-16 proizvedenih u 1980-ima, rekao je da su rumunjske vojne snage vrlo zadovoljne tim letjelicama, pa ih namjeravaju kupiti još 36.

Krajem prošle godine završen je proces prikupljanja ponuda, koje su predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, a nakon otvaranja ponuda slijedio je detaljan proces njihove evaluacije, koji je vodio stručni tim. 

Osim Švedske, koja je jedina ponudila nove letjelice, često spominjane modele JAS 39 Gripen, koje u svojim pogonima proizvodi SAAB, preostale ponude bile su različite inačice rabljenih F-16.

Ključni parametri u odabiru, osim značajki i sposobnosti zrakoplova, kako je najavljeno, bila su tri segmenta – međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-ekonomske suradnje.

Izvor: Agencije