Grabar-Kitarović: Jugoistočnu Evropu lako poslati u konflikt

Evropska unija mora činiti više za zemlje jugoistočne Evrope, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na forumu uoči sigurnosne konferencije u Minhenu.

Ona je ukazala da je međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju i NATO, izgubila interes za jugoistočnu Evropu.

„Jugoistočna Evropa suočava se s najvećim sigurnosnim prijetnjama. Moja zemlja prošla je period transformacije. Crna Gora je uspješna priča. Nadam se da će je druge pratiti.  EU mora ponovo poslati poruku ohrabrenja. Ne smijemo zaboraviti da je jugoistočnu Evropu lako poslati u konflikt, mnogo brže nego što je to moguće predvidjeti.“

Dodala je kako ekstremni nacionalizam, ideje prekrajanja historije te ideologija 90-tih godina prošlog vijeka nisu nestali.

Ona je kazala da Hrvatska snažno podržava politiku EU-a i NATO-a, ali cijeni da odluke o tome trebaju donijeti susjedne države, bez miješanja treće strane.

Grabar-Kitarović je rekla da je Makedonija „čuvar vrata Evrope“ te da podrška EU toj državi mora biti veća, kao i Crnoj Gori, gdje se nedavno dogodio pokušaj svrgavanja vlasti.

Dodala je da su to dva primjera gdje Evropa mora učiniti više.

Rekla je da Bosna i Hercegovina čeka Akcioni plan za članstvo u NATO-u, ali doživljava sabotažu.

Lajčak: Rast nacionalizma

O budućnosti euroatlantske sigurnosti i novoj ulozi Balkana, u Minhenu su uoči sigurnosne konferencije govorili predstavnici Hrvatske i Crne Gore, čelnici zemalja Evropske unije i NATO-a.

Izrazili su podršku integraciji zemalja jugoistočne Evrope u savezima, te pokušali doći do odgovora kako osigurati stabilnost u tim zemljama.

Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak podsjetio je na sve jači utjecaj antievropskih, nacionalističkih i snaga protiv NATO-a, te ocijenio da je regija u težoj situaciji nego što je bila prije pet godina. 

Jedna od glavnih tema konferencije bit će veze s Amerikom. Tamo će se dogoditi i prvi međunarodni istup nove američke administracije, od koje se očekuju brojni odgovori, poput onog o sudbini NATO-a.

Ischinger: Americi nije u interesu da odustane od NATO-a

Čelni čovjek konferencije, njemački diplomata Wolfgang Ischinger za Al Jazeeru je rekao kako nije riječ samo o finansiranju NATO-a već i o strateškom opredjeljenju, te kako je više razloga za opstanak tog saveza.

“Alternativa ne bi bila užasna samo za nas već ne bi bila dobra ni za Sjedinjene Države. Za SAD je NATO već desetljećima odličan instrument za vođenje Evrope, evropskih partnera u svim pitanjima vanjske politike i sigurnosti. Ako ste svjetska sila onda biste nevoljko odustali od takvog instrumenta koji vas čini silom u Evropi. Amerika je evropska sila, a to joj je omogućio NATO. Ne vjerujem da je u američkom interesu odustati od toga. Po nas u Evropi bi, pak, bilo katastrofalno jer smo nažalost važne aspekte naše sigurnosti, poput nuklearne, predali u ruke Amerikancima i to je tako već 50 godina”, rekao je Ischinger.

U polusatnom razgovoru za Al Jazeeru, iskusni njemački diplomata govori o zabrinutosti za budućnost, raskršću na kojem se nalazi Evropa i svijet, ali i zašto je razočaran političarima na Balkanu.

Recite Al Jazeeri pogledajte ovdje u 21:30 sati.

Izvor: Al Jazeera