Grabar-Kitarović: Jugoslavija je bila utopija

Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska, Predsjednica
Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala niti s jednim novinarom niti davala izjave, rekla je hrvatska predsjednica (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da se u Hrvatskoj danas mnogo bolje živi nego u bivšoj Jugoslaviji i da svim jugonostalgičarima preporučuje da se na jedan dan vrate u te dane kako bi uvidjeli koje bi im sve slobode bile ukinute.

U intervjuu za austrijski Kleine Zeitung Grabar-Kitarović je izjavila da su Hrvati svoju državu sanjali tisuću godina – prvo pod Habsburzima, onda u Kraljevini Jugoslaviji, pa nakon Drugoga svjetskog rata pod, kako je kazala, nametnutom vlašću komunista.

Rekla je kako su s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom 1992. godine Hrvati konačno ostvarili san i da su sad slobodni.

“Hrvatskoj danas ide mnogo bolje. Susrećem stalno ljude koji imaju nostalgiju prema Jugoslaviji. Uvijek im predložim da na jedan dan vratimo Jugoslaviju, pa da vide koje bi se sve slobode ukinule, a u kojima u današnjoj Hrvatskoj mogu uživati”, rekla je hrvatska predsjednica, prenosi od Tanjuga Bportal.ba.

Ona je kao primjere lošeg života za vrijeme Jugoslavije navela vožnju na par-nepar, nemogućnost slobodnog napuštanja zemlje i nestašice nekih proizvoda.

‘Nacionalizam nije iskopao grob Jugoslaviji’

Upitana zašto su onda građani Hrvatske nostalgični prema Jugoslaviji ako je život bio toliko loš, Kitarović kaže: “Uvjeravali su ljude da je život u Jugoslaviji divan.”

“Jugoslavija je bila utopija. [Dugogodišnji predsjednik Jugoslavije] Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uvjeravali su ljude da je život divan kod nas. Svako je imao plaću, neovisno o tome da li je radio ili ne”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala kako se “u Jugoslaviji novac trošio na megalomanske projekte, koji su trebali uvjeriti svijet da je ona industrijska država”.

Tvrdi da nacionalizam nije “iskopao grob” Jugoslaviji.

“On je bio tek katalizator. Mi, Hrvati i Slovenci, htjeli smo bolji život, jer smo dio zapadnog svijeta i htjeli smo slobodno raspolagati novcem koji stvaramo”, rekla je hrvatska predsjednica.

Izvor: Agencije