Grabar-Kitarović: Moja kampanja nije predmet istrage

Pravosudna policija, USKOK
USKOK istražuje 21 osobu, 10 tvrtki i udrugu zbog izvlačenja preko 7,6 milijuna eura (Pixsell)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je njezina predsjednička kampanja u potpunosti čista i da nije predmet istrage Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nad Danijelom Artenjakom iz tvrtke “Napredni modeli”, koja joj je radila na kampanji 2015. godine.

Danijel Artenjak iz tvrtke “Napredni modeli” jedan je od 21 osumnjičene osobe nad kojima USKOK provodi istragu zbog sumnje u izvlačenje novca iz desetak tvrtki temeljem fiktivnih računa.

“Što se tiče moje kampanje, bila je u potpunosti čista kao suza, svi računi su prevrnuti više puta, a isto tako i aktivnosti te tvrtke i pojedinaca. Kada je riječ o toj kampanji, ona uopće nije predmet istrage”, odgovorila je predsjednica na upit o otvaranju istrage nad Artenjakom, prenosi Hina.

HDZ: Transparentno i u skladu sa zakonom

Novinare je uputila da se za sva pitanja o računima, vezano uz kampanju, obrate HDZ-u, koji, kaže, ima sve informacije.

I Artenjakov odvjetnik Mate Matić prethodno je komentirao informaciju po kojoj je tvrtka njegovog branjenika “Napredni modeli” radila na predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović i kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015., kazavši da taj slučaj nema nikakve poveznice s HDZ-om.

U HDZ-u se doznaje da je iz financijskog izvješća o provedbi parlamentarnih izbora 2015. vidljivo da su “Napredni modeli” bili angažirani kao jedna od vanjskih tvrtki koja je sudjelovala u provedbi izborne kampanje tadašnje Domoljubne koalicije.

“Za izvršene usluge tvrtka ‘Napredni modeli’ ispostavila je račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji – transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje”, kažu u HDZ-u, navodeći da izvan toga nemaju nikakvih drugih spoznaja o poslovanju te tvrtke.

Zagrebački Županijski sud odredio je u četvrtak navečer istražni zatvor protiv trinaest osumnjičenika u slučaju u kojem je USKOK pokrenuo istragu zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna (7,6 milijuna eura) preko fiktivnih računa, a za troje je odbio prijedlog za određivanjem istražnog zatvora.

Artenjak se brani sa slobode

Sud je odbio USKOK-ov prijedlog da se istražni zatvor odredi i protiv Danijela Artenjaka, Sanje Bogunović Krnetić i Eudarda Galića pa će se oni braniti sa slobode.

USKOK je ranije u četvrtak pokrenuo istragu protiv 21 osobe, 10 tvrtki i jedne udruge koje tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u toj zlouporabi, a određivanje istražnog zatvora zatražio je za 13 osoba.

Istražni zatvor prema neslužbenim podacima određen je protiv Svetislava Josimovića, Jurja Puškara, Miroslava Slavkovića, Dražena Beckera, Željka Zelića, Emilija Krstića, Perice Busije, Vilima Eleza, Ernesta Kirchmayera, Zvonka Čubrića, Igora Jurinića, Ivana Matijevića i Olivera Tomasa, prenijela je Hina. 

Nije poznato tko je od njih trenutno nedostupan pravosudnim vlastima.

Osumnjičenici su nudili visoke jamčevine u zamjenu za obranu sa slobode, ali ih je sud odbio.

Izvor: Agencije