Grabar-Kitarović: Ne zanimaju me recipročne mjere već dijalog

'Srbija mora odlučiti kako će dalje', navela je Grabar-Kitarović (Arhiva)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak da je ne zanima koje će recipročne mjere Srbija uvesti Hrvatskoj zbog zabrane ulaska ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u tu zemlju, nego je, kaže, zanima nastavak dijaloga.

“Ne zanima me koji će biti recipročan odgovor Srbije, zanima me nastavak dijaloga. Srbija mora odlučiti kako će dalje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Upitana kako bi ocijenila odnose dvije zemlje nakon incidenta koji je izazvao čelnik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije i Vulinovu izjavu, ona je za Hrvatski radio rekla da ne može biti zadovoljna stanjem odnosa dvije zemlje.

“Godinama i mjesecima radili smo na posjeti [predsjednika Srbije] Aleksandra Vučića Hrvatskoj i konkretnim mjerama koje moraju ići u cilju rješavanja otvorenih pitanja”, rekla je.

Šešelj i Vulin unutrašnje pitanje Srbije

Izrazila je zabrinutost nakon prijetnji koje je Šešelj uputio, a na koje se, kako kaže, niko u Srbiji nije osvrnuo niti ih je osudio.

“Naravno, ja sam osudila istup Vojislava Šešelja i komentare mada mislim da takvi likovi ne trebaju voditi politiku. Šešelj i Vulin su unutarnje pitanje Srbije, na njima je da to riješe. Oni su problem Srbije”, rekla je Grabar-Kitarović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je potvrdila da će Srbija uvesti protivmjere Hrvatskoj zbog toga što je ta zemlja zabranila ulazak ministru odbrane.

Na pitanje novinara koje će protivmjere prema Hrvatskoj Vlada Srbije usvojiti Brnabić je kratko rekla: “Videćete sutra.”

“Na zabranu ulaska ministru Vulinu u Jasenovac Srbija će odgovoriti adekvatnim merama”, izjavio je ranije predsjednik Srbije Vučić.

Izvor: Agencije