Grabar-Kitarović: Neću dopustiti izvrtanje istine o Domovinskom ratu

Časni oslobodilački rat je temelj suvremene Hrvatske, kazala je Grabar Kitarović (Ivica Galovi? / Pixsell)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je u srijedu na obilježavanju 26. godišnjice početka Domovinskog rata da neće dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omalovažava Domovinski rat niti „da se u njega uvlače metastaze“ iz Drugog svjetskog rata.

Grabar Kitarović je u Pakracu, obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima, naglasila da neće dozvoliti reviziju činjenica vezanih za Domovinski rat, a Domovinski rat, rekla je, temelji se na četiri činjenice.

Prva je da je „Hrvatska bila žrtva unutrašnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma kojem je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslavenski unitarizam“.  

Kao drugu činjenicu Grabar Kitarović je navela da je Hrvatska odbranila i oslobodila svoju teritoriju u „časnom i pravednom oslobodilačkom ratu koji je temelj suvremene Hrvatske“.

Treća činjenica, rekla je, “pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu i pomirdbi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali su u toj pobjedi sudjelovali i domoljubi i pripadnici svih nacionalnih manjina i nemali broj Srba”.

I kao četvrtu činjenicu je predsjednica Hrvatske navela kako ta zemlja nije „tražila ni uzela ni pedlja tuđe zemlje, a za svoju slobodu podnijela velike žrtve”.

Podijele koje su skupo koštale

“Neću stoga dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omalovažava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz Drugog svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je Grabar Kitarović u svom obraćanju.

Budućnost Hrvatske mora se temeljiti na privrednoj i demografskoj obnovi i to su temeljni zadaci državne politike, rekla je. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u privrednoj i svakoj drugoj obnovi.

Hrvatska predsjednica u Požeško-slavonskoj županiji boravi od utorka, kad je otvoren njen privremeni ured u Požegi i ostaje, kako je planirano, do petka, 3. marta. To je osmo privremeno izmještanje Ureda izvan Zagreba.

Izvor: Agencije