Grabar-Kitarović odala počast žrtvama Jasenovca

U pratnji Grabar-Kitarović bio je samo Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (Ured predsjednice Republike Hrvatske)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u petak ujutro Spomen-područje Jasenovac i odala počast žrtvama, potvrđeno je u njezinom uredu.

U knjigu dojmova upisala je da Republika Hrvatska bespridržajno osuđuje zločine počinjene u tom logoru i s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike.

Napisala je i kako posjet Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se tamo dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske. 

“Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrijednosti povijesne borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bespridržajno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike”, napisala je Grabar-Kitarović.

Bila i prije tri godine

Dodala je i kako je Hrvatska jedinstvena “u opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira”.

U pratnji Grabar-Kitarović bio je čelnik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, koji će biti njezin izaslanik na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, koja će se održati u nedjelju, 22. travnja.

Hrvatska predsjednica i prije tri godine je, bez pratnje medija i javnosti, posjetila Spomen-područje Jasenovac.

Izvor: Agencije