Grabar-Kitarović: Pogriješila sam, ‘Za dom… spremni’ je neprihvatljiv

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović dopušta da postoje oni koji ne dijele njeno mišljenje i za to ne bi trebali biti sankcionirani (Marko Lukuni? / Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u subotu izjavila kako je pogriješila kada je izjavila da je “Za dom… spremni” povijesni hrvatski pozdrav te je ocijenila kako je taj pozdrav kompromitiran i neprihvatljiv.

Ona je na konferenciji za novinare u Zagrebu, prigodom četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao predsjednice, komentirala brojne teme te rekla kako je počinila pogrešku kada je rekla da je to povijesni pozdrav.

Objasnila je da su joj tako rekli neki savjetnici, no da sada prihvaća ono što su rekli povjesničari, da to nije povijesni pozdrav te da je poanta da je to neprihvatljivo, javlja reporterka Al Jazeere Nikolina Zavišić.

Bez sankcija za drugačije mišljenje

Hrvatska predsjednica je u rujnu 2017. godine izjavila je kako je “Za dom… spremni” stari hrvatski pozdrav, koji je, “nažalost, kompromitiran u vrijeme ustaškog režima”.

Upitana je i o presudi Zoranu Ercegu, aktivistu koji je u srijedu na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira na otvorenju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Incident zbog kojega je osuđen dogodio se 10. prosinca prošle godine, kada je cijeli državni vrh nazočio otvorenju Tuđmanova spomenika, a Erceg je, među ostalim, uzviknuo da je prvi hrvatski predsjednik upropastio Hrvatsku te da je ratni zločinac.

Grabar-Kitarović je rekla kako Tuđmana beskrajno poštuje, no dopušta da postoje ljudi koji ne dijele njezino mišljenje i za to, kako kaže, ne bi trebali biti sankcionirani.

Na pitanje je li bilo prerano da pozove predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku u posjet prošle godine, s obzirom na njegove novije izjave, odgovorila je kako joj nije žao te da je uvijek dobro pružiti ruku, no dok ne bude konkretnog pomaka po pitanju nestalih, kaže, neće biti uzvratnog posjeta.

Pomicanje nacionalnih interesa

U govoru povodom obljetnice prisege se osvrnula na dosadašnji rad, naglasivši da je, u skladu i u okvirima ustavnih odredbi, snažno štitila i promicala nacionalne interese, i kroz vanjsku politiku, obranu, sigurnosti, unutarnju politiku, predlaganje gospodarskih mjera.

Podsjetila je da su ovlasti predsjednice Republike određene člancima 94. do 106. Ustava Hrvatske, a iako nominalno relativno uzak okvir, istaknula je, omogućio joj je aktivnosti u brojnim područjima kada to zahtijevaju nacionalni interesi.

U vanjskoj politici snažno je promovirala što bolje pozicioniranje Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-a, rekla je.

Izdvojila je susrete s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugima.

Posebno je istaknula Inicijativu triju mora, ocijenivši je uspješnom.

Odlučna podrška Hrvatima u BiH

“Posebno je značajna Inicijativa triju mora, koja je uspjela i ima potencilja transformirati 12 zemalja EU-a. Unutar Inicijative triju mora Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU-a kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj Inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane”, naglasila je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da je, kao i do sada, i dalje odlučna podupirati Hrvate u Bosni i Hercegovini u njihovom nastojanju da ostvare svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini.

Posebno je naglasila važnost obrane i nacionalne sigurnosti Hrvatske, podsjetivši da se zalagala za povećanje obrambenog proračuna.

“Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju”, poručila je.

Rješavati životna pitanja

“Iako nemam izvršne ovlasti u gospodarskoj i demografskoj politici, dužnost mi je štititi i promicati nacionalne interese. Imam pravo predlagati mjere i tim se pravom koristim”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Naglasila je da je tijekom cijeloga mandata usmjeravala javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja.

“Drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja”, dodala je.

Veseli je, kaže, broj novorođenih u Hrvatskoj u 2018. godini i usporavanje vala iseljavanja, ali se mora učiniti još puno više.

Izvor: Al jazeera i agencije