Grabar-Kitarović: Poziv na aktivaciju MAP-a za BiH

Donald Trumo, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Kolinda Grabar-Kitarović, Justin Trudeau
Hrvatska predsjednica razgovarala je sa Donaldom Trumpom, Emmanuelom Macronom i Angelom Merkel (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak nakon završetka summita NATO-a da je pozvala da se pokrene Akcijski plan za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu.

“Ustrajno inzistiram na načelu konstitutivnosti triju naroda u BiH. Znamo da to nije lako nekima prihvatiti, međutim, činjenica je da se Dayton temelji na principu jednakopravnosti triju naroda i građana. Na tome ću ustrajati i upozoravati na činjenicu da zaustavljanje, odnosno nikakav napredak u procesu pristupa BiH u članstvo u EU-u i NATO-u stvara vakuum, koji onda ispunjavaju neke treće strane iz vlastitih interesa. Danas sam u nazočnosti slovenskog premijera [Mire Cerara] i turskog predsjednika [Recepa Tayyipa Erdogana] otvoreno pozvala na aktivaciju MAP-a za BiH, žurno i što prije kako bi se zemlju zadržalo na putu euroatlantskih integracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Imala je prigodu razgovarati s puno sudionika, među ostalim, i s američkim te francuskim predsjednikom Donaldom Trumpom i Emmanuelom Macronom, koje je pozvala u posjet Hrvatskoj.

“Tijekom cijelog ovog druženja poslijepodne, hodajući hodnicima nove zgrade NATO-a i kroz prijem koji je prethodio summitu, bilo je dosta prigoda za razgovor. Razgovarala sam i s predsjednikom Trumpom i pozvala ga u posjet Hrvatskoj”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović nakon završetka summita.

“Iznenadila sam se koliko je razgovarao sa svima, uključujući i sa mnom. Uglavnom, bio je vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i šalio”, rekla je Grabar-Kitarović o razgovorima s američkim predsjednikom, s kojim je dotaknula mnogo tema, uključujući stanje na jugoistoku Europe.

‘Tražila sam ponovni angažman SAD-a’

“Tražila sam od njega da se SAD ponovno angažira, upozorila sam na sve ugroze koje postoje u našem susjedstvu i naglasila sam ulogu koju su Sjedinjene Države imale do sada i držim da će i dalje igrati važnu ulogu, uz njihov fokus na prostor jugoistoka Europe, veći nego do sada”, rekla je Grabar-Kitarović, kako prenosi Hina.

“Razgovarala sam i s francuskim predsjednikom Macronom, koga sam također pozvala u posjet Hrvatskoj. Ustanovili smo da nijedan francuski predsjednik nikada nije bio u službenom posjetu Hrvatskoj. On je izrazio interes i nadam se da ćemo kroz diplomatske kanale i zajednički rad uspjeti realizirati taj posjet. Naravno, razgovarali smo i o stanju u našim državama i našim bilateralnim odnosima”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Na summitu NATO-a prihvaćena su dva dokumenta, jedan o podjeli odgovornosti i troškova obrane, drugi o uključenju NATO-a kao organizacije u borbu protiv terorizma.

Na upit je li razgovarala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel hrvatska predsjednica odgovorila je potvrdno.

“Jesam, razgovarala sam s kancelarkom Merkel. Dosta se sugovornika raspitivalo o trenutačnom stanju u Hrvatskoj i činjenici da nam u ovom trenutku predstoji imenovanje četiri ministra u vladi. Pitali su općenito kako teku procesi u Hrvatskoj i kakva su očekivanja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije