Grabar-Kitarović: Premještanjem HOS-ove ploče niko nije zadovoljan

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović: Ne smijemo živjeti u virtualnoj stvarnosti, koju stvaraju marginalci (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju da “rješenjem” postignutim spomen-ploče Hrvatskih obrambenih snaga na kojoj se nalazi i pozdrav ‘Za dom spremni’, a koja je iz Jasenovca premještena u Novsku, u konačnici nitko nije zadovoljan.

Poručila je kako je pozdrav ‘Za dom spremni’ kompromitiran i, kao takav, neprihvatljiv.

“Moj je dojam da nitko u konačnici nije zadovoljan, smirili smo strasti, i to je dobro, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti, nadam se, u okviru Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i da će oni izaći s preporukama koje će u konačnici postići što je moguće širi konsenzus u hrvatskom društvu”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Podjele iscrpljuju, bitan je standard građana

Proučavala je, kaže, praksu drugih država kada je riječ o simbolima totalitarnih režima i praksa je vrlo različita. 

Hrvatska, kaže, treba naći model koji najbolje odgovara njenom društvu, jer su podjele najgore od svega.

“U njima se iscrpljujemo, gubimo iz vida sve što je danas bitno, a to je životni standard građana”, istaknula je Grabar-Kitarović, ističući kako “u pravilu” nije za zabrane. 

“Zabrane u načelu nisu dobre, izazivaju kontrareakciju, naglasak treba staviti na edukaciju i toleranciju. Treba prestati to stavljati u fokus pozornosti”, odgovorila je predsjednica upitana je li suglasna s prijedlozima da se zabrani i pozdrav “Za dom spremni”, i petokraka.

“Ne smijemo si dopustiti da živimo u virtualnoj stvarnosti, koju stvaraju marginalci s krajnje lijeve ili krajnje desne strane političkoga spektra. Moramo se usredotočiti na gro našeg stanovništva koje želi bolji život u Hrvatskoj”, poručila je.

Istaknula je kako treba imati na umu da je Hrvatska pravna država i da je HOS-ov statut legaliziran “na način na koji je”.

‘Za dom spremni’ kompromitirano i neprihvatljivo

“Ja sam za primjenu pravne države u svakom pogledu, jer ako budemo nastupali tako da ćemo kao država ili Vlada odlučiti je li to dobro ili nije, a nije utemeljeno u zakonu, onda je to isto opasan presedan i zato želim da se to riješi u atmosferi pune tolerancije, poštovanja i dijaloga, uključujući i HOS, da se to zakonski riješi i da se u budućnosti tako odnosimo prema svim totalitarnim režimima”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Ocijenila je da izjavom kako je pozdrav “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav kompromitiran ustaškim režimom nije relativizirala značaj pozdrava.

“Ne bih se složila s time, tu sam rečenicu i ranije izrekla (…) nitko me tada nije korigirao. U javnosti postoje različita mišljenja i različita mišljenja povjesničara, no moj je naglasak na ovom drugom dijelu, da je pozdrav kompromitiran i kao takav neprihvatljiv”, rekla je hrvatska predsjednica.

Izvor: Agencije