Grabar-Kitarović protiv zabrane Thompsonovog koncerta u Mariboru

Pahoru su poznati Thompsonovi politički stavovi i on ih odbija, odgovorili su iz kabineta slovenskog predsjednika (Reuters)

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranile održavanje koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvala je svog slovenskog kolegu Boruta Pahora i poručila mu da je “glazba tu da spaja ljude, a zabrane su kontraproduktivne”.

“Predsjednik Republike Slovenije [Borut Pahor] nije poznavatelj opusa Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznati Thompsonovi politički stavovi i on ih odbija”, priopćeno je iz Pahorovog kabineta.

Još su naveli kako je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava.

Iz kabineta premijera Mire Cerara za Večer je rečeno da on “odbija svaki govor mržnje i ne podržava koncerte ili skupove koji šire mržnju ili takvu retoriku”.

Slovenska policija prethodno je preporučila gradskim vlastima u Mariboru da zabrane subotnji koncert hrvatskog pjevača.

Takva preporuka donesena je zbog “informacija o povećanim sigurnosnim rizicima i opasnosti da koncert može biti zloupotrebljen za kaznena djela”.

Mariborska policija smatra da bi na koncert mogle doći Thompsonove pristaše iz Hrvatske, s namjerom da potaknu i počine kaznena djela. Navodno je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni faktor rizika po sigurnost.

Plenkoviću nije jasno

U međuvremenu je reagirao i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je najavio da će tražiti objašnjenje razloga za zabranu Thompsonovog nastupa.

Na novinarsko pitanje, postavljeno na stranačkom skupu u Gospiću, o tome kako gleda na zabranu Thompsonovog koncerta odgovorio je: “Nikako dobro.”

“Zatražili smo, kad smo čuli te informacije, od hrvatske veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, rekao je Plenković.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstvo Hrvatske u Ljubljani, koji su naveli da su “u kontaktu sa slovenskom stranom radi osiguranja jednakopravnog tretmana hrvatskih državljana u njihovim poslovnim aktivnostima u Sloveniji, pa tako i u slučaju Marka Perkovića Thompsona, kojemu je u Mariboru zabranjen koncert”.

Uvažavajući činjenicu da odluka o održavanju koncerta spada pod odgovornost nadležnih vlasti Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske priopćilo je da će nastaviti komunikaciju sa slovenskom stranom kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti.

Perković traži zaštitu političara

Sâm Perković je, komentirajući za Novu TV zabranu koncerta, rekao kako je “sve to u najmanju ruku nekorektno i licemjerno”.

“Može se iščitati da je politika sigurno uključena i to vjerojatno viša slovenska politika. Mi smo u kontaktu s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova i tražili smo da nas se zaštiti kao hrvatske građane koji žele raditi u Sloveniji. Dobili smo neke odgovore da će učiniti sve da do toga više ne dođe. Niti ja, niti moja publika, niti moja glazba, niti jedna moja izjava u javnosti nije ljude pozivala na nikakvu podjelu. Njihova tvrdnja da će tobože doći do nekakvih nereda i kaznenih djela jednostavno ne stoji. To me čudi. Trebali su provjeriti o kakvoj se publici radi. Stavljati im etiketu da su širitelji mržnje, ustaše, nacisti i fašisti jednostavno ne stoji”, rekao je Perković.

Očekuje od hrvatskih političkih struktura, kako je dodao, da “učine nešto i zaštite ga kao hrvatskog građanina koji želi raditi u europskim državama te zaštite publiku koja se želi okupljati oko njegove glazbe”.

“Volio bih da hrvatski političari objasne prihvaćaju li tezu da smo mi nacisti, fašisti i da širimo mržnju. Neka se hrvatskoj javnosti obrate i objasne je li to točno”, komentirao je Perković.

Njegovi koncerti bili su i prije zabranjivani u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj uglavnom zbog “opasnosti po javni red i mir”.

Izvor: Agencije