Grabar-Kitarović: S Iranom ćemo se boriti protiv terorizma

Hrvatska želi obnoviti ekonomske veze s Iranom (Anadolija)

Svečanim dočekom u Predsjedničkoj palati iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, započela je službena posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Iranu. 

Nakon susreta dvoje predsjednika i sastanka hrvatskih i iranskih službenih izaslanstava, ministri ekonomije Republike Hrvatske i Islamske Republike Iran, u prisustvu dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o ekonomskoj saradnji, a predsjednici privrednih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju dvije komore, prenosi Anadolija.

“Današnji sastanak bio je prigoda kako bismo razgovarali o odnosima naših dviju država i područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije”, kazala je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Ekonomska saradnja

Odnose između Hrvatske i Irana ocijenila je prijateljskim, bez otvorenih pitanja te istakla kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tokom prethodnog perioda.

Tokom sastanaka razgovaralo se o sadašnjem stanju privrednih odnosa i o izgledima za njihov daljnji razvoj. Hrvatska je članstvom u EU ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva, kazala je hrvatska predsjednica i kao novi cilj Hrvatske istaknla ostvarivanje pune saradnje, posebno ekonomske, s vanevropskim državama.

“Upoznala sam se s razvojnim planovima Irana koji uključuju velike projekte modernizacije, izgradnje elektroenergetske infrastrukture, obnove morske flote kao i izgradnje nove ili obnove postojeće prometne infrastrukture”, kazala je Grabar-Kitarović.

Istakla je hrvatsku predanost obnovi ekonomskih veza s Islamskom Republikom Iran. Realizaciji tog plana doprinijet će i šezdeset hrvatskih kompanija, koje su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, stigle u Iran i koje će učestvovati na Ekonomskom forumu, kazala je Grabar-KItarović. 

Grabar-Kitarović i Rouhani će se obratiti sudionicima Iransko-hrvatskog ekonomskog foruma [Anadolija]

Hrvatska kao država članica Evropske unije podržava napore za ostvarivanje čvrste saradnje između EU-a i Irana, kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako u Hrvatskoj Iran ima pouzdanog prijatelja.

Naglasivši ključnu ulogu Irana u ovom dijelu svijeta, kazala je kako je od iznimnog značaja konstruktivna uloga Irana i doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz djelovanje u rješavanju sukoba i kriza u njegovom susjedstvu.

“Držimo kako je s Iranom potrebno raditi na utvrđivanju područja od zajedničkog interesa i potencijala za suradnju, posebno kad je riječ o Siriji, Iraku i Afganistanu ili borbi protiv terorizma”, istaknula je Grabar-Kitarović.

U nastavku posjete, Grabar-Kitarović u Teheranu će održati odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, vrhovnim vođom Islamske Republike Iran ajatolahom Alijem Khameneijem, predsjednikom Parlamenta Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti, ajatolahom Akbarom Hashemijem Rafsanjanijem te ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javadom Zarifom.

U Iranu je 70 privrednika iz 50 hrvatskih kompanija, a s predsjednicom je otputovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz Hasanović, te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Ukidanje sankcija

Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je 2006. godine Iranu sankcije jer službeni Teheran nije želio prekinuti proizvodnju obogaćenog urana.

Zapadne zemlje predvođene SAD-om smatrale su da Iran želi proizvesti nuklearno oružje dok je Teheran tvrdio da obogaćuje uran isključivo za mirnodopske svrhe poput proizvodnje električne energije i medicinskih istraživanja.

Nakon višemjesečnih pregovora o iranskom nuklearnom programu zemlje grupe P5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska + Njemačka) postigle su u aprilu 2015. u Lozani sporazum s Iranom o suspendiranju obogaćivanja urana u zamjenu za ukidanje UN-ovih sankcija. Taj je sporazum stupio na snagu u januaru ove godine, što je označilo i početak utrke za zauzimanje pozicija na iranskom tržištu.

“Nakon ukidanja sankcija UN-a Iranu svi veliki svjetski igrači pokušavaju se vratiti na iransko tržište”, rekao je prošle sedmice izvor iz Ureda predsjednice Hrvatske.

Izvor: Agencije