Grabar-Kitarović: Smiriti napetosti sa Srbijom

Grabar-Kitarović kaže da Vučić nije pozvan u Dubrovnik jer Srbija nije članica 12 država EU na području Jadran-Baltik-Crno more (Reuters)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije u četvrtak sudjelovao na predsjedničkom okruglom stolu Dubrovnik foruma jer Srbija nije članica ‘Inicijative triju mora’, ali ima perspektive za njezino sudjelovanje u idućim projektima, rekla je u hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozdravila poziv hrvatskih veterana na smirivanje napetosti sa Srbijom.

Na pitanje novinara je li telefonski razgovarala sa srbijanskim premijerom Vučićem, o čijem se dolasku na Dubrovnik forum nagađalo, a i on sam je tome pridonio svojim izjavama, Grabar-Kitarović je rekla da nije, ali da će s njim razgovarati kada bude imala prigodu.

Premijer Vučić nije pozvan jer Srbija nije članica 12 zemalja članica Europske unije na području Jadran-Baltik-Crno more (BABS), kazala je predsjednica Hrvatske.

Dodala je da “vidi perspektivu” za sudjelovanje i drugih zemalja na idućim projektima kada će se Inicijativa triju mora povezati s prostorom južno i istočno od BABS-a, prenosi Hina.

Dodatno zaoštravanje napetih odnosa

Također je kazala da je svjesna da je predizborno vrijeme razdoblje pojačane retorike i pozdravila je inicijativu hrvatskih veterana da se napetosti smire.

Mjesecima napeti odnosi Hrvatske i Srbije zadnjih su se dana zaoštrili nakon optužbi Srbije da Hrvatska rehabilitira ustaštvo i odgovora hrvatske diplomacije da će Srbiji uvesti protumjere zbog progona hrvatskih veterana.

Zatim je zagrebački Jutarnji list objavio audiosnimke sa sastanka bivšeg premijera Hrvatske, šefa SDP-a Zorana MIlanovića s predstavnicima hrvatskih udruga veterana.

Milanović je, između ostaloga, kazao da se Srbija predstavlja kao “neka diplomatska sila” te je nazvao “šakom jada”.

“To je šaka jada, nažalost šaka jada, koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku, nema ih deset milijuna, je**te, žele biti gospodari Balkana. To je mali narod.”

Njegove su izjave izazvale žestoke reakcije u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Izvor: Agencije