Grabar-Kitarović u Briselu o stanju u BiH

Osim s predsjednikom EK Jean-Claudeom Junckerom, Grabar-Kitarović razgovarati će i s Donaldom Tuskom te Martinom Schulzom (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom na kojem je razgovarala o stanju u Hrvatskoj, očekivanjima od nove vlade, stanju u Bosni i Hercegovini te odnosima sa susjedima.

Grabar-Kitarović je nakon sastanka sa Junckerom izjavila kako je posebno razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Izrazila sam zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koje vidimo u toj državi i zamolila sam Junckera i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH”, rekla je. 
Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, predsjednica je rekla da je stajalište Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Daytonskim ugovorima. 
Istaknula je kako očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

“To je naša ne samo ustavna obveza u odnosu na Hrvate u BiH, nego i nacionalni interes. S BiH dijelimo 1001 km dugačku granicu i stabilnost te države utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske. Dosad nismo dovoljno iskoristili činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO-a, da nastupamo iz jednog drukčijeg položaja, da nismo država kandidatkinja koja mora objašnjavati naše unutarnje procese, već da upravo sada kao članica EU ovdje u Bruxellesu možemo snažno se zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”, rekla je.

Promjena Daytonskog sporazuma

Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je s Junckerom razgovarala i o potrebi promjene Daytonskog sporazuma.

“Osobno držim  da je Daytonski sproazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani,nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti”, rekla je ona.

Rekla je kako drži “da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om”.

“Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička. Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države. Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi”, rekla je predsjednica. 

Odgođen sastanak sa Soltenbergom

Krajem aprila prošle godine bila je u svom prvom radnom posjetu sjedištu EU-a i NATO-a, a sada je došla u drugi.

Riječ je o redovitom dijalogu o temama koje su na dnevnom redu tih euroatlantskih integracija.

Što se tiče posjeta sjedištu NATO-a, sastanak s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom je odgođen jer će on morati otputovati iz Brisela.

Kako se doznaje, Stoltenberg je dobio poziv za audijenciju kod pape Franje pa se ovoga puta neće moći sastati s hrvatskom predsjednicom.

Izvor: Agencije