Grabar-Kitarović u Gdanjsku: Jedinstvo za mir u Evropi

Dio evropskih čelnika bojkotuje vojnu paradu u Moskvi zbog uloge Rusije u ratu u Ukrajini (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je na ponoćnoj svečanosti na poluotoku Westerplatteu u Gdanjsku povodom obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata odala počast poljskim vojnicima koji su se 1. rujna 1939. prvi našli na udaru nacističke Njemačke.

Ispred golemog 25 metara visokog granitnog spomenika, na poziv domaćina poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, umjesto Moskve i tradicionalne parade na Dan pobjede 9. svibnja na Crvenom trgu, za obilježavanje velike obljetnice pobjede nad nacizmom Gdanjsk su izabrali i predsjednici Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Litve, Rumunjske i Ukrajine te dužnosnici Mađarske i Latvije i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je, također, nazočio svečanosti u Gdanjsku, simbolu otpora ne samo nacizmu već i komunizmu, no on će u petak biti i u Kijevu, a u subotu i podno zidina Kremlja.

Predsjednica Grabar-Kitarović je nakon svečanosti na Westerplatteu ponovila da je više nego ikada važno da Europa pokaže da štuje suverenost, teritorijalni integritet i političku neovisnost svake države, prenosi Hina.

Bojkot parade u Moskvi

Također je istaknula važnost kulture mira, tolerancije, povjerenja i solidarnosti, što je moguće postići kroz europsku integraciju, uključujući i integraciju jugoistoka Europe.

Gdanjsk je europskim čelnicima srednje i istočne Europe te Baltika poslužio kao prilika za bojkot vojne parade u Moskvi zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi i kao pozornica s koje su uputili poruku Europi da bude “odvažna” i ne ponovi greške iz 30-ih godina 20. stoljeća te da “ne podilazi agresoru” jer će dovesti u pitanje temeljne vrijednosti EU-a.

Iako najavljeni, na Westerplatteu nije bilo njemačkog i francuskog predsjednika Joachima Gaucka i Francoisa Hollandea.

Njihove su zemlje predstavljali bivši šef njemačke države Horst Koehler i francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

Izvor: Agencije