Grabar Kitarović: U Hrvatskoj porasla netolerancija

Srpsko narodno vijeće upozorilo je na rast nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je odgovorila da se netolerancija stvara godinama.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poslao je predsjednici Hrvatske  i  predsjednicima Vlade i Sabora, pismo u kojem upozorava na porast nasilja prema Srbima.

“Sve je više govora mržnje, sve više netolerancije i nasilnih akata u našem društvu”, stoji između ostalog u pismu.

Predsjednica Kolinda  Grabar Kitarović je odgovorila da se netolerancija stvara godinama i da se ona od početka mandata zalaže za zajedništvo, a ne razdor.

“Slažem se s Vama da je u Hrvatskoj porasla netolerancija, ipak moram jasno reći da taj proces nije počeo ‘nakon formiranja i izbora nove Vlade’, nego mnogo ranije. Želim da hrvatsko društvo na temelju istinske tolerancije, uvažavanja i otvorenosti istini – prevlada podjele koje ga opterećuju. Vjerujem, stoga, da bi otvoren dijalog u političkim i naučnim forumima o tim pitanjima i sukobima pridonio, ako ne jedinstvenim odgovorima, a onda svakako umanjivanju napetosti i širenju demokratske kulture i uvažavanju različitosti”, stoji, između ostalog, u odgovoru hrvatske predsjednice.

Reakcija HDZ-a

Reagirao je i predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Hrvatske vlade Tomislav Karamarko. Rekao je da predsjednik SNV-a Milorad Pupovac nije ugrožen u Hrvatskoj i da kao pripadnik srpske nacionalne manjine ima maksimalna prava.

“Pupovac mora biti svjestan da u Hrvatskoj nije ugrožen, da kao pripadnik srpske nacionalne manjine ima maksimalna prava i da mi sugrađane srpske nacionalnosti cijenimo, sa njima radimo i sarađujemo i ne pravimo nikakve razlike između Hrvata, Srba, Čeha, Italijana ili Slovaka”, kazao je Karamarko.

Iz Zagreba se javila Ana Mlinarić, reporterka AL Jazeere.

Ona je izvijestila da je Milorad Pupovac u telefonskom razgovoru rekao da neće komentirati predsjedničin odgovor.

“Potvrdio je da ga je primio, te rekao kakao će uzeti vremena da na njega odgovori. Isto tako kaže da pismo koje je on prije nekoliko dana poslao na Pantovčak nije imao namjeru javno objaviti, pa ga je medijima, kaže, očito proslijedio onaj kome je bilo upućeno  odnosno Ured predsjednice”, izvijestila je Mlinarić.

Hrvatska predsjednica je u svom odgovoru Pupovcu još je napisala da je netrpeljivost i govor mržnje širio i bivši premijer Zoran Milanović.

“Posebno je istaknula njegovu izjavu nakon prvog kruga predsjedničkih izbora rekao: Ili mi ili oni  misleći na HDZ. Grabar Kitarović osudila je širenje mržnje, ali i naglasila da bi jednaki kriteriji trebali vrijediti za većinski hrvatski narod kao i za pripadnike manjina. Neki od njih Pupovac je spomenuo kao žrtve nesnošljivosti posljednjih dana, dok predsjednica odgovara da su neki od njih namjerno provocirali i vrijeđali veći dio hrvatske javnosti izrugujući se primjerice Domovinskom ratu”, javlja Al Jazeerina reporterka.

‘Narastajuće ustaštvo’

Povodom pisma predsjednika SNV-a  oglasio se ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije. 

Očekuje da Hrvatska vlada zaštiti svoje građane srpske nacionalnosti od, kako je rekao, narastajućeg ustaštva.

“Osude za povampireno ustaštvo ne treba da dolaze iz Jerusalima i Beograda. One treba da dođu prvenstveno iz Zagreba. Kao što ja ne očekujem da se neko bori protiv rehabilitacije Milana Nedića iz Jerusalima ili Zagreba, već iz Beograda, kao što to i radimo, tako očekujem da i Zagreb preuzme svoju odgovornost i da se suprotstavi zaista narastajućem ustaštvu od polaganja venaca na grob streljanim ustašama u Blajborgu, pa do toga da se predstavnici srpske zajednice osećaju diskrininisano, da ih napadaju po ulicama, da za njima govore ružne reči, da slušamo ‘Za dom spremni’ i da niko ne osudi takva ponašanja i u hrvatskom društvu”, kazao je Aleksandar Vulin.

Izvor: Al Jazeera