Grabar-Kitarović: U pitanju je opstanak hrvatske države

Demografska revitalizacija bila je i jeste na vrhu prioriteta mandata Grabar-Kitarović (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ukazala je, predstavljajući prijedloge mjera populacijske politike, kako je riječ o o životnom pitanju, pitanju opstanka Hrvatske kao države i naroda.

Ukazavši na porast udjela starijeg stanovništva, sve manji broj rođene djece, odlazak mlade i aktivno sposobne populacije iz Hrvatske, rekla je da će sve to imati izravne učinke na nacionalnu sigurnost, gospodarski rast, socijalnu stabilnost i ukupnu budućnost hrvatskog naroda i države.

Rješavanje pitanja demografije bilo je jedan od najvažnijih dijelova njezina izbornog programa, podsjetila je.

“Demografska revitalizacija bila je i jest na vrhu prioriteta kojima sam posvetila svoj mandat. Ostati ravnodušnim na činjenicu našeg demografskog nestajanja značilo bi u krajnjoj liniji odustati od budućnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Istaknula je također da je rješavanje demografskih problema neodvojiv i sastavni dio ukupne razvojne politike.

“Provedba predloženih mjera naravno ima svoju cijenu, ali njihova neprovedba ima još veću cijenu, a to je nestanak hrvatskog naroda i države u ne tako dalekoj budućnosti. Provedba ovih mjera nije trošak nego ulaganje u budućnost”, istaknula je.

Mjere provoditi u fazama

Dodala je da njezin prijedlog sadrži mjere koje se mogu i moraju provoditi odmah, te one koje se moraju provoditi u fazama.

“Hrvatskoj su potrebne duboke, korjenite društvene promjene kako bi i uspjeh provedbe spomenutih mjera bio potpun. Ovaj prijedlog mjera ne ovisi samo o gospodarskim okolnostima i političkoj volji za njihovu provedbu, nego u društvenoj klimi koja će ih pratiti sljedećih godina”, rekla je.

Napomenula je i da dosadašnje demografske strategije nisu dale željene rezultate jer su se provodile samo pojedinačne mjere, odnosno tek djelomično i kratkoročno.

“Krah školstva, krah mirovinskog sustava, krah obrazovanja – sve nas to čeka ako ne zaustavimo iseljavanje. Nemam projekcije koliko što košta, neke se mjere mogu uvesti odmah, no ono što je najbitnije, mjere koje su trenutno socijalne, moraju postati poticajne demografske mjere. Za neke mjere nema čekanja: reforma poreznog sustava, ukidanje svih suvišnih birokratskih činjenica ne može čekati”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Država nekom majka, a nekom maćeha’

Navela je opću društvenu klimu koja pridonosi negativnim demografskim trendovima, te precizirala kako je “karakteriziraju malodušje, apatija, nedostatak perspektive i osjećaj nesigurnosti, ideološke podjele, nepovjerenje u institucije države, sveprisutni klijentelizam, nepotizam i korupcija”.

“Ukratko, osjećaj da je država nekima majka, a nekim maćeha”, ukazala je.

Nadalje je navela i kako su problemi nezaposlenost, mala plaća, neisplata primanja, diskriminacija prema mladim ženama, blokirani.

“Cilj mjera je postići životne uvjete približne onima kakvi su u državama u koje se iseljavaju Hrvati”, predložila je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je kako je 2011. godine, prema popisu stanovništva, u Hrvatskoj živjelo 4,3 milijuna stanovnika, a danas živi manje od četiri milijuna.

Iako je predlagala zajedničku sjednicu svog ureda i hrvatske Vlade, premijer Andrej Plenković odbio je takav prijedlog, podsjećaju hrvatski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije