Grabar-Kitarović: Zahtjev Srpskog narodnog vijeća za autonomiju legitiman

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović
Aleksandar Vučić je ukazao da se radi o normalnom načinu komuniciranja (EPA)

Na upit o zahtjevima Srpskog narodnog vijeća (SNV) u kojima, među ostalim, traže da “institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava”, u Vladi Hrvatske odgovorili su agenciji Hina da Vlada promiče uvažavanje i suradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava, a operativni programi za nacionalne manjine, koje je donijela u suradnji s njihovim izabranim predstavnicima, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.

“Vlada, u skladu sa svojim Programom, promovira uvažavanje i suradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava. Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017.– 2020., koje je donijela Vlada u suradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih / manjinskih zajednica,” stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući ranije u ponedjeljak zahtjeve Srpskog narodnog vijeća, istaknula je da u Republici Hrvatskoj, kao demokratskoj državi, svatko ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenje prava koja smatra važnima.

Grabar-Kitarović: ‘Svatko ima pravo postaviti zahtjev’

“U Republici Hrvatskoj, kao demokratskoj državi, svatko ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenjem prava koja smatra važnima, tako i Srpsko narodno vijeće, a isto tako svatko ih ima pravo podržavati ili ne podržavati. U mjeri u kojoj bi ispunjenje tih zahtjeva pretpostavljalo izmjene zakona ili donošenje novih za to su nadležni Vlada Republike Hrvatske i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora, odnosno Hrvatski sabor”, stoji u odgovoru Pantovčaka, kako prenosi Hina.

Srpsko narodno vijeće objavilo je Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini, održanoj prošlog tjedna, u kojoj se ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i očuvanje onih ostvarenih.

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno surađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.

SNV u njoj, među inima, ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, te očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije sukladno Ustavu “jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima”.

Jandroković: ‘Potrebna dvotrećinska većina’

Također, u Izjavi navode da “institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava”.

O navedenom zahtjevu oglasio se danas i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je ustvrdio da je zahtjev za autonomijom navedenih tijela legitiman zahtjev, no, kako bi bio odobren, za njega je potrebno dobiti dvotrećinsku većinu glasova u Hrvatskom saboru, prenosi Anadolija.

Srpsko narodno vijeće objavilo je izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini, održanoj prošlog tjedna u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, u čijem su otvaranju sudjelovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u okviru njegova posjeta Hrvatskoj.

Izvor: Agencije