Grad motora postaje grad pisaca

Nekad poznat kao Grad motora, američki Detroit danas pokušava postati grad pisaca. U ovom gradu je pokrenuta akcija kojom se piscima dodjeljuju kuće u zamjenu za to što će tu živjeti i stvarati te svjedočiti o izgradnji jednog novog grada.

Detroit ne popravlja samo bulevare, nego nastoji obnoviti i intelektualnu infrastrukturu. U istočnom dijelu grada, koji se oporavlja od ekonomskog udara i visoke stope kriminala, jedna neprofitna organizacija pokrenula je neobičan projekat. Piscima i novinarima koji se žele doseliti u Detroit dodjeljuju se renovirane kuće.

“Ne bih bila u stanju priuštiti sebi ovakvu kuću ni u Los Angelesu, ni u New Yorku. U tako velikim gradovima lakše se i izgubiti, tamo imate osjećaj da to što radite nema nikakvog utjecaja. Ovdje to nije tako. Detroit je grad u tranziciji. Svjedočiti jednom takvom periodu meni je uistinu od velikog značaja”, kaže novinarka Liana Aghajanian.

Ona je jedna od tri autora kojima je u protekle dvije godine dodijeljena kuća u Detroitu, u zamjenu da žive i stvaraju u ovom gradu. Nakon dvije godine, sve troje kuće su dobili u svoje vlasništvo.

Osjećaj pripadnosti

“Želimo privući ljude koji pišu, stvaraju i misle, da svjedoče jednom zanimljivom razdoblju kroz koji grad prolazi i zabilježe šta se ovdje događa”, ističe suosnivačica projekta Sarah Cox.

“Kada četvrti poput ove pogodi ekonomska kriza, iz njih odlaze svi koji mogu. Ovim projektom pokušavaju se ispraviti štete nastale odlivom mozgova”, iz Detroita izvještava novinar Al Jazeere John Hendren.

Piscima je ovo prilika da steknu osjećaj pripadnosti.

“Već dugo nisam upoznala tako nevjerovatnu stvaralačku zajednicu kao ovdje. Budući da sam slobodna novinarka, ne mogu reći da negdje pripadam. Zapravo, radujem se što sam postala dio ove zajednice. Ovi ljudi imaju iskustva slična mome, a tu spadaju izazovi i radosti koje nosi pisanje”, ističe Aghajanian.

Ona se nada kako će iza sebe ostaviti naslijeđe koje će oblikovati budućnost Grada motora.

Izvor: Al Jazeera