Grad u Njemačkoj zabranio burkini

Burkini je vrsta kupaćeg kostima za muslimanke (EPA)

Javni bazen u blizini Regensburga u Njemačkoj zabranio je nošenje burkinija, kupaćeg kostima za muslimanke koji im omogućava da, u skladu sa njihovom vjerom, pokriju određene dijelove tijela.

Do zabrane je došlo nakon što je jedan bazen u gradu Neutraublingu održao dan kupanja za žene.

Na tom događaju je prisustvovala i jedna žena u burkiniju, na čiji su se izgled ostale posjetiteljice požalile.

Žalbe su dospjele do gradskih vlasti, koje su se potom odlučile na ovaj korak – zabraniti nošenje ove vrste, kako su je nazvali “netipičnih” kupaćih kostima u javnim bazenima.

Žena iz Saudijske Arabije

Na ulazu u bazen u Neutraublinger je ubrzo nakon zabrane postavljen znak koji ukazuje na to da je nošenje burkinija zabranjeno, prenose njemački mediji.

Žena iz Saudijske Arabije, koju su ljudi opisali kao dobru plivačicu, se nakon postavljanja znaka više nije pojavila na bazenu u Neutraublingu .

Burkini je vrsta kupaćeg kostima za muslimanke, žene koje se oblače u skladu sa islamskim propisima koji nalažu da žena u javnosti treba pokriti određene dijelove tijela kako bi očuvala čednost. Burkini pokriva čitavo tijelo osim lica, ruku i stopala, te je u isto vrijeme dovoljno udoban da žena u njemu može da pliva.

“Razlog zbog kojeg bi burkini kao odijelo koje pokriva čitavo tijelo trebao biti nošen za vrijeme kupanja je za mene potpuno nerazumljiv”, istakao je gradonačelnik Neutraublinga, Heinz Kiechle.

On je za njemačke medije pojasnio kako je politika bazena takva da se na njemu trebaju nositi “tipična obilježja” i regularni kupaći kostimi, a izuzetak u tome ne smiju biti ni muslimanke.

Budući da grad finansira rad javnih bazena i on je dostupan svim građanima, gradonačelnik smatra kako nema smisla praviti neke specijalne ustupke i aranžmane za nečije individualne religiozne izbore koji utječu na javnost i smetaju drugim ljudima.

“Ovo također ide kontra fundamentalne ideje integracije i međusobnog razumijevanja”, kaže Kiechle.

Zabrana izazvala kontroverze

Gradonačelnik Wortha Anton Rotfischer se protivi Kiechleovoj odluci i on smatra da bi nošenje burkinija trebalo biti odobreno na svakom javnom bazenu, prenose njemački mediji.

“Kod nas je kupači kostim prije također izgledao drugačije, zašto onda zabraniti burkini“, kazao je Rotfischer.

Ova je zabrana izazvala brojne kontroverze, reakcije i komentare građana, a neki je nazivaju kršenjem osnovnih ljudskih prava, među kojima je i pravo i na religiozno opredjeljenje.

“Ovaj slučaj je ne samo očigledno kršenje fundamentalnih ljudskih prava, nego i udar na humanost i toleranciju”, napisali su članovi udruženja Green Youth otvorenom pismu gradonačelniku.

Izvor: Agencije