Grad u srcu Emirata a pripada Omanu

Unutar Ujedinjenih Arapskih Emirata postoji grad koji se zove Madha. Međutim, taj grad ne pripada Emiratima. Prije 70 godina donesena je odluka da pripadne drugoj zemlji, Omanu.

Grad Madha leži između planina na istoku Arapskog poluotoka. To je mali, tihi grad sa dvije hiljade stanovnika i po svemu izgleda kao dio Ujedinjenih Arapskih Emirata. No, iako je u potpunosti okružen teritorijom Emirata, on pripada Omanu.

“Međunarodna granica je bez sigurnosnih provjera, bez dugih redova za pasošku kontrolu. Samo znak s natpisom: Madha vas pozdravlja”, izvještava Andrew Hopkins.

Duple stvari

Ovo je mjesto gdje ljudi nose duple stvari. Dva mobilna telefona za dvije SIM kartice za korištenje mreža dviju zemalja te novčanice u dvije valute. Ako se to ne čini dovoljno kompliciranim, obratite pažnju na selo od dvije stotine stanovnika unutar granica Madhe. Selo se zove Nahwa. A Nahwa ipak pripada Emiratima. Mještani kažu da to nikome ne znači ništa posebno.

“Nema razlike između Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mi smo svi braća, u obje zemlje i svim zaljevskim državama. Samo nosimo drugačije pasoše”, kaže Khalfan Al Nakbi iz sela Nahwah.

U Madhi je vidljivo da vlada Omana želi zadržati ovaj grad kao dio svoje teritorije. Gradi se nova džamija, stotine hiljada dolara su potrošene na izgradnju dviju škola, bolnice i novih puteva.

Sve to doprinosi evidentnoj razlici životnog standarda u ovoj  ruralnoj sredini.

Čelnici Omana ističu neke prednosti – poput cijene plina i benzina. Glavna cesta pripada Emiratima, no samo nekoliko kilometara dalje je pumpa koja pripada Omanu. To Madhu čini najpopularnijim gradom u regiji, jer gorivo u Omanu košta za trećinu manje nego u Emiratima.

Uobičajena je scena da policija intervenira u pokušaju da kontrolira sva vozila koja se nastoje ugurati ispred pumpe.

Sastanak klanova

Sve je počelo prije 70 godina, prije nego što su zvanične granice uopće stvorene, četiri rivalska klana su sazvala sastanak s lokalnim stanovništvom da bi se odlučilo gdje žele pripadati. Saleh al Saadi je najstariji stanovnik Madhe i sjeća se tog perioda.

„Odabrali smo biti dijelom Omana jer su nas voljeli i bili spremni zaštiti. Oman je bio veoma snažan i bio je u mogućnosti pružiti nam bolju zaštitu odnosu na Emirate i druge zemlje. To je ujedno bila i želja naših starih, da pripadnemo Omanu.”

U ovom trenutku posebna zaštita im nije potrebna. Obje su zemlje stabilne i šanse da prestane vladavina Omana u ovom dijelu veoma su male.

Izvor: Al Jazeera