Građane brine nesigurnost u Sarajevu

Sarajevo je u prosjeku, kada je riječ o sigurnosti, u poređenju s drugim gradovima, tvrde u policiji.

Međutim, i dalje je na stranicama crne hronike mnogo vijesti iz glavnog bh. grada, što, uprkos umirujućim porukama policije, izaziva bojazan kod građana.

Stručnjaci su mišljenja kako bi šira društvena zajednica, a ne policija, morala učiniti više, javlja Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Užurban dan u redakciji internetskog portala Klix.ba, jer stižu nove informacije. Novinarka bilježi podatke za još jednu vijest iz crne kronike. Njih, kaže, ne nedostaje, a prednjače one iz Sarajeva.

Novinarka Emza Fazlić je kazala: “Stvari koje se dešavaju su na neki način uznemirujuće, brutalne. Ne prođe jedan dan da se ne dogodi razbojništvo, prijetnja nožem, pištoljem. U apoteci, prodavnici, kladionici, to su postale svakodnevne stvari”.

Novinari su, samo u ovom mjesecu, javljali o dva ubistva, ubodima nožem, tučnjavama, razbojstvima, paljevini automobila. Učestale su i pljačke.

“Jedan od posljednjih slučajeva u Sarajevu je pljačka banke u koju su pljačkaši ušli maskirani u burke. Međutim, u policiji kažu kako stanje nije zabrinjavajuće te da ne zahtijeva uvođenje nikakvih posebnih mjera”, javlja Pavković.

Zabrinutost studenata

Studenti u Sarajevo dolaze po znanje. No, s obzirom na to da se tučnjava okončana ubodom nožem dogodila i u studentskom domu, sada postoji osjećaj nelagode, govore studenti.

“Moji su zabrinuti, a i ja djelimično, zbog svih dešavanja proteklih dana. Mislite da je nesigurno? Mislim, sve više postajem nesigurnija”, rekla je Mirela Zolota, studentica iz Travnika.

Studentica iz Sarajeva Ema Hulić je kazala: “U centru je dobro. Malo ovamo sa strane je loše. Osjećaj nesigurnosti? Da”.

Na fakultetu za kriminalistiku kažu kako bi ipak trebalo poduzeti mjere za poboljšanje sigurnosti. Često se ukazuje na nedovoljnu saradnju policije i tužiteljstava, kao i na manjkavosti kaznene politike.

“U tom smislu da se određenim izvršiocima, koji su recidivisti, i najčešće vrše krivična djela, ne izriču mjere obveznog pritvora, iako postoje opasnosti da će ta osoba počiniti krivično djelo. Vidjeli smo da se u određenim situacijama desilo da pritvor nije određen određenim osobama, a da je ta ista soba u roku od 24 sata ponovila krivično djelo”, poručio je Adnan Fazlić iz Udruženja kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti.

Osjećaj nesigurnosti očito postoji, upozoravaju stručnjaci. Uzroci stanja mogu se tražiti u brojnim razlozima, od poremećenog sistema vrijednosti u društvu pa nadalje, a odgovor su mjere, policijske, tužiteljske, zakonske. 

Izvor: Al Jazeera