Građani Bihaća i danas na protestu zbog priliva migranata

Građani Bihaća kažu da samo traže rješenje neprihvatljive situacije i za njih, ali i za nekoliko hiljada migranata. (Fena)

Nekoliko stotina građana Bihaća je šetnjom kroz Gradsku aleju do privremenog kampa za migrante u Borićima nastavilo inicijativu za rešavanje situacije s migrantima u ovom delu Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) blokirali su ulaz na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma, ali građani nisu ni imali nameru ulaziti da ulaze u smještajnu lokaciju za ilegalne migrante.

“Mi nemamo ništa protiv migranata, ali sasvim je logično da insistiramo na tome da im se osiguraju humani uslovi smještaja. To definitivno mora biti van grada. Predlažemo i lokaciju poput kasarne Željava. Sigurnosna situacija je narušena i bojim se da će ako ovako ostane, roditelji prestati slati djecu u školu”,  rekao je jedan od organizatora protesta Sej Ramić.

Još jednom je ponovio da građani Bihaća u ovom slučaju samo traže rešenje neprihvatljive situacije i za njih, ali i za nekoliko hiljada migranata.

“Zato smo i odredili rokove i nećemo se povući dok ne dobijemo šta tražimo”, dodao je Ramić.

Građani su i u subotu uveče na gradskom trgu održali protest zahtevajući hitno rešenje migrantske krize, a potom su na kratko blokirali magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu kako bi sprečili dolazak migranata.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da lokalne vlasti, uz pomoć međunarodnih organizacija, čine sve kako bi obezbedile humane uslove za život migrantima na području Unsko-sanskog kantona (USK), ali da to ide dosta teško.

Kako su preneli sarajevski mediji, Fazlić je istakao da migrantsku krizu u BiH treba da rešavaju Ministarstvo bezbednosti BiH, Granična policija i druge institucije BiH.

“Problem sa kojim se susrećemo mi u Krajini je samo posledica tih propusta na nivou države. Migrantska kriza se rešava na Drini, a ne u Bihaću”, ocenio je on.

Novi protestni skup u Bihaću zakazan je za ponedjeljak u 18 sati.

Izvor: Agencije