Građani Calgaryja protiv nove kandidature za ZOI

Takmičenja na ZOI u Švedskoj održala bi se u četiri grada, od kojih je jedan u Latviji (EPA)

Građani Calgaryja glasali su protiv kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, prenosi Anadolija.

Uz visoku izlaznost na referendum o eventualnoj organizaciji Igara, građani su odbacili kandidaturu sa 56 posto glasova protiv.

Tako se kanadski grad neće kandidovati za novu organizaciju Zimskih igara, koje su izuzetno uspješno organizovali 1988. godine, četiri godine nakon glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva.

Ideja o kandidaturi imala je jaku podršku u dobro finansiranoj kampanji „Da“ i gradonačelniku Naheedu Nenshiju, koji je dogovio da bi kandidatura privukla dvije milijarde dolara u gradske projekte.

No, stanovnici Calgaryja procijenili su da poljuljana gradska ekonomija sebi ne može priuštiti projekat od nekoliko milijardi dolara.

Troškovi nadvladali emocije

Uoči glasanja, kampanja „Da“ je kod stanovnika pokušala izazvati emocije sjećanjem na Igre iz 1988. godine, dok je kampanja „Ne“  vodila politiku da grad i njegovi stanovnici ne mogu izdvojiti 5,1 milijardi dolara procijenjenih troškova za dvosedmičnu manifestaciju. Pritom, uprli su prst u centar grada, gdje četvrtina gradskih poslovnih prostora zjapi prazna.

Rezultati referenduma u Calgaryju nisu obavezujući, ali očekuje se da će Gradsko vijeće na sjednici u ponedjeljak uvažiti mišljenje građana.

„Brojke su jasne. Vidjeli smo veliki odziv glasača i ja ću njihove smjernice uzeti u obzir. Očito, građani misle da ovo nije pravi projekat u ovom trenutku“, rekao je Nenshi.

Nakon referenduma u Calgaryju u igri za domaćinstvo ZOI 2026. godine ostali su švedski Stockholm te italijanski Milano i Cortina D'Ampezzo.

Ranije su kandidature povukli švajcarski Sion, japanski Sapporo i austrijski Graz, dok je turski Erzurum eliminisan od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Izvor: Agencije