Građani će plaćati gubitke Željezare Smederevo

Nakon što je rukovodstvo Željezare Smederevo raskinulo ugovor s nizozemskom kompanijom HPK Engineering, na čijem čelu su nekadašnji izvršni direktor američkog US Steela John Goodish i slovački biznismen Peter Kamaraš, javnost i dalje ne zna detalje ugovora koji je prije više od godinu dana potpisan. Umjesto profita, taj menadžment je najveću čeličanu u Srbiji ostavio u dugu od 150 milijuna eura, koji će, upozoravaju ekonomisti, pasti na teret građana Srbije.

Dvojica su poslovnih ljudi u Željezaru Smederevo došli s obećanjima i porukom da će unaprijediti proizvodnju, no godinu kasnije Skupština Željezare raskida ugovor, uz obrazloženje da strani menadžment ipak nije ispunio očekivanja.

“Skupština Železare Smederevo donela je jednoglasnu odluku o raskidu ugovora o upravljanju, koji je sa kompanijom HPK Engineering i HPK Management potpisan 21. marta prošle godine, zbog neispunjavanja i povreda ugovornih obaveza od strane druge ugovorne strane”, navedeno je u obrazloženju.

Tajne odredbe ugovora

Minus na računu smederevske Željezare na kraju prošle godine je 40 posto veći od gubitka godinu ranije. No, Goodisha i Kamaraša premijer Srbije Aleksandar Vučić je prilikom potpisivanja ugovora nazvao “svetskim šampionima”, koji će “Železaru podići na noge”. Danas za njihov neuspjeh ima razumijevanja.

“Ne mogu da ispune ugovor po onakvim cenama, kako da ga ispune? Odgovaraće, ako ima uslova za odgovaranje”, kaže Vučić.

Odredbe ugovora za javnost su ostale tajna. Uvid u taj dokument nije dobio ni povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

“Sada smo suočeni sa činjenicom da je to bio jedan ugovor koji je stranom parteneru omogućavao da zaradi jako, solidno da ostvaruje beneficije. Ta garnitura je pretendovala da, sudeći po njenim izjavama, nekakav procenat od prodaje da Železari, a da za svoje obaveze ne odgovaraju”, ukazuje Šabić.

Dugovi na teret građana

Nije poznato pod kojim uvjetima je strani menadžment angažiran, niti jesu li i na koji način odgovorni za neispunjavanje ugovora. Ekonomisti kažu da je najveći problem to što će dugovi pasti na teret građana. Kineska kompanija Hebei Iron and Steel već narednog mjeseca preuzima Željezaru.

“Ono što mene naročito brine jeste činjenica ko će da nadoknadi taj gubitak. Sigurno je jedan dio dogovora sa Kinezima da se taj dio očisti od dugova. Dakle, sve će to pasti na naša pleća”, upozorava ekonomista Mahmut Bušatlija.

Iz Ministarstva privrede Srbije poručuju da je ugovor raskinut u najboljem interesu Srbije i da kineski investitor nema nikakve veze s raskidom ugovora.

Izvor: Al Jazeera