Građani Crne Gore žele bolji rad Vlade

Promjene u vladajućoj koaliciji i najave moguće rekonstrukcije Vlade Crne Gore pokrenule su mnoga pitanja, od imena novih ministara do novih izbora.    

Međutim, rekonstruisana ili ne, crnogorska Vlada može i mora bolje, smatraju građani Podgorice. 

„Standard građana da se poboljša. Vidite šta se dešava, standard je nikakav, plate nikakve, primanja nikakva, a cijene žestoke“, kaže Ilija, stanovnik Podgorice.

Njegova sugrađanka Ljiljana dodaje: „Definitivno mora sve drugačije da se radi da bi nešto bilo bolje.“

„Da se obezbijedi posao, da narod može da radi i da od toga zadovoljava elementarne potrebe za opstanak“, mišljenja je Podgoričanka Vesna.

Politički čvor oko vlasti u Pogorici konačno se razvezao, ali ne i česta neslaganja u koaliciji Demokratske partije socijalista premijera Mila Đukanovića i socijaldemokrata predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića.

Prvi čovjek Vlade kaže da je time zaprijećeno njenoj stabilnosti.

„To je generisalo određenu političku krizu. Sada je ona iza nas, sada imamo uslove da se dogovorimo o ovim prioritetima, a onda čini mi se da će lakši posao za mandatara, predsjednika Vlade, biti da predloži izvjesnu rekonstrukciju Vlade i da stvori uslove da taj tim bude u punoj mjeri učinkovit“, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Aktuelna crnogorska Vlada je na pola mandata i ima 18 ministara.

‘Politički Frankenštajn

Kada je u pitanju rekonstrukcija, dva mjesta u Vladi za sada su nesporna – ministra kulture, koji je napustio ovu funkciju i otišao u diplomatiju i ministra prosvjete, koji će postojeću zamijeniti foteljom gradonačelnika Podgorice.

Za dio opozicije rekonstrukcija Vlade je, kažu, jalovi pokušaj oživljavanja ‘političkog Frankenštajna’.

„Ubijeđen sam da bi svi građani, bez obzira na političku pripadnost, kao jedini vid remodeliranja prihvatili kolektivno podnošenje ostavke i raspisivanje prijevremenih izbora, ali po novom zakonodavstvu“, smatra Milan Knežević iz Demokratskog fronta.

Krupne riječi premijera, kaže analitičar Zlatko Vujović, teško će donijeti neku novu kadrovsku politiku.

„Vjerovatno će premijer ostati vjeran dosadašnjoj svojoj praksi, a to je da u Vladu dolaze oni ljudi koji su na neki način služili političke partije, bilo radom na terenu bilo drugim, a ne uvijek svojim ekspertskim znanjem“, smatra Vujović.

Više od kadrovskih, važna je promjena ukupnog načina rada Vlade, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju.

„Danas da pitate ministre koji su ciljevi Ministarstva, nisam siguran da bi svi znali da kažu konkretne ciljeve i to je važno da se može precizno utvrditi je li neko radio svoj posao ili nije“, ističe Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju.

Četrdeseta crnogorska Vlada izabrana je krajem 2012. godine na vanrednim parlamentarnim izborima.

Izvor: Al Jazeera