Građani Falluje: ISIL nas je koristio kao živi štit

Brojne porodice su iskoristile ofanzivu na ISIL da pobjegnu iz okupiranog grada (Al Jazeera)

Piše: Salam Khoder

AMIRIYAT AL-FALLUJAH –  U vrijeme dok iračka vojska i šiitske milicije nastavljaju ofanzivu za ponovno zauzimanje Falluje, mali broj porodica je uspio da pobjegne iz grada pod opsadom.

Udaljen 50 kilometara zapadno od Bagdada u provinciji Anbar, Fallujah je bio među prvim gradovima koji su pali u ruke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u januaru 2014. Iračke snage držale su Falluju pod opsadom gotovo 18 mjeseci.

Većina porodica koje su uspjele pobjeći su živjele u području al-Hessie, na južnoj periferiji Falluje, gotovo 10 kilometara udaljene od centra grada.

Iako su iračke snage povratile kontrolu nad al-Hessijom prije nekoliko dana, područje još nije u potpunosti osigurano. Borci ISIL-a još uspijevaju da ga napadnu, čime tjeraju porodice da napuste svoje domove zbog straha da će taj dio ponovno završiti u rukama ISIL-a.

Al Jazeera je razgovarala sa nekim od stanovnika Falluje koji su uspjeli da pobjegnu iz grada protekle sedmice.

‘Morali smo otići po svaku cijenu’, kazala je Um Iman [Al Jazeera]

“Namirnice su bile rijetke, i kako je uspostavljena potpuna opsada Falluje, bilo je nemoguće doći do bilo kakve hrane”, dodala je ona.

Iako su mnogi stanovnici grada gubili nadu za opstanak, početak napada na Falluju je nekim porodicama dao hrabrost za odlazak.

“Svakako smo jedva bili živi i mislili smo da svakako više ništa nije važno. Morali smo po svaku cijenu otići”, kazala je Um Iman.

Izvor: Al Jazeera