Građani Jemena čekaju kraj bombardiranja

Humanitarne organizacije upozoravaju na sve veći broj civilnih žrtava rata u Jemenu. Zaliha vode i hrane je sve manje, a cijene vrtoglavo rastu.

Al Jazeera je posjetila jednu porodicu koja živi u Sani.

Planina Naqm nalazi se u blizini naizgled mirne četvrti u glavnom gradu Jemena Sani. Na toj planini smještena je baza Republikanske garde, koja podržava pokret Husi i koja je više puta bila meta napada koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Oni koji žive u blizini kažu da se ne osjećaju nimalo sigurno.

“Nismo znali da će doći do rata. Stvari su sada samo u Božijim rukama. Djeca su prestravljena. Kćerka misli da će zauvijek padati bombe. Kad čujemo eksploziju paničimo. Cijela kuća se trese i svi smo u panici. Nemamo gdje pobjeći. Ne znamo hoćemo li ostati živi. Živimo u konstantnom strahu i ne izlazimo iz kuće”, kaže stanovnica Sane Ummu Mohammed.

Ummu Mohamed živi sa kćerkama, sinom, snahom i unukom. Dok prolazi kroz sada već uništenu kuću, pokazuje prozor koji se razbio usljed jedne od eksplozija.

“Kako je bombardiranje krenulo i kako su prozori popucali uplašili smo se i otrčali u hodnik, te legli na pod. Ovdje više nema stakla na prozorima, a sada se plašimo da se i plafon ne sruči na nas”, dodaje ona.

Nedostupne bolnice

Pokazuje kako je staklo povrijedilo njeno dijete. Jedno od njih je palo i bila mu je neophodna medicinska njega, ali praktično je nemoguće doći do bolnice.

Međutim, nisu samo eksplozije uzrok brige ove majke šestoro djece. Najviše je zabrinuta kako nahraniti porodicu. U kuhinji samo hladnoća i prašina, a hrane nigdje.

“Nemamo namirnica, nemamo čak ni plina. A ne možemo izaći da nešto kupimo. U kuhinji nema ništa. Nemamo hrane. I škole su zatvorene otkad je sukob počeo. Ko smije izaći u ovakvim okolnostima? Ovo nije život…”, govori Ummu Mohammed.

Kaže, također, da jedna od njenih kćerki već pokazuje ozbiljne znakove traume.

Pita kada će se moći vratiti u školu i kada će bombardiranje prestati.

Ali njena majka nema odgovor na ta pitanja.

Izvor: Al Jazeera