Građani Libije žive u strahu od milicija

Ujedinjeni narodi pozivaju na prestanak sukoba u Libiji. Žele spriječiti stradanje civila. Ipak, Libiji i dalje prijeti oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), a brojne oružane grupe ne prestaju s borbama.

Kontrolni punktovi uobičajen su prizor širom Libije. Često ih kontroliraju lokalne milicije koje su pod kontrolom određenih političkih stranaka ili grupacija.

Sjedište jedne od milicija je u Misrati, na zapadu države. Vodi je grupa povezana s Ministarstvom odbrane u Tripoliju, koji je trenutno pod kontrolom Vlade nacionalnog spasa, koju UN ne priznaje. Pripadnici milicija provjeravaju isprave, traže sumnjivce, borce povezane s ISIL-om ili improvizirana eksplozivna sredstva.

“Grupa ISIL predstavlja prijetnju. Žele nas napasti. Prije nekoliko dana pokušali su napasti kontrolni punkt nedaleko odavde. ISIL ima svoje patrole, pa smo se organizirali da se branimo od njih”, kazao je vojnik Mohammed Abu Dabouz.

“U Libiji i u gradu Misrati ljudi su frustrirani zbog postojanja kontrolnih punktova. Žele da ih zamijeni regularna policija i nadaju se da će se to ubrzo dogoditi“, javlja reporter Al Jazeere Imran Khan.

Ne zna se ko ima zadnju riječ

Sigurnost u Misrati, i općenito širom Libije, nije jednostavan problem. Veliki broj milicija, dvije vlade – jedna u Tripoliju, druga u Tobruku – a tu su i ostaci obavještajnog aparata. U tom gradu jedna milicija čuva centralnu bolnicu, a druge čuvaju Vladine institucije.

Stanovnicima Libije nije jednostavno ustanoviti ko ima zadnju riječ. Kontrolu drže jedni, a nedugo zatim neki drugi. Ljude je strah govoriti o snagama sigurnosti. Ipak, jedan čovjek je optimističan i kaže kako se nada da će se situacija popraviti.

“Sigurnosna situacija je dobra, ali molim Boga da se popravi. Bog će nam pomoći da gradimo državu snažnih institucija i dobre sigurnosti”, rekao je trgovac Mohammed Ihmeida.

Ipak, za uspostavu snažne države potrebno je vrijeme. Različite službe sigurnosti i naoružane milicije stalno se sukobljavaju, a obični građani ih se plaše. Stanje sigurnosti zapravo je ogledalo političke situacije, a veliki broj različitih grupa tvrdi da baš oni kontroliraju stvari. U međuvremenu, građani su zbunjeni i žive u strahu.

Izvor: Al Jazeera