Građani Makedonije odlučuju o imenu države

Makedonci će na pitanje: „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ odgovarati na 3.480 biračkih mjesta (EPA)

Građani Makedonije će danas na referendumu odlučivati da li su za to da njihova država promjeni ime u Sjeverna Makedonija, što je uvjet za euroatlantske integracije.

Makedonci će na pitanje: „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ odgovarati na 3.480 biračkih mjesta u 80 općina, koja će biti otvorena od 7:00 do 19:00 sati.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rješava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspješan moraju je se ispuniti dva uvjeta – da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 ljudi, i da „za“ zaokruži najmanje njih 451.586.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditirala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Najavljeno je da će referendum osiguravati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio kako će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprečavanje građana da se izjasne.

Uvjet za euroatlantske integracije

Dogovorom Makedonije i Grčke, koju su u julu postigle Vlade Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu „sjeverna“, a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantiraju promjenu naziva države u „Sjeverna Makedonija“, uvjet su za makedonsku integraciju u Evropsku uniju i NATO, što je Grčka blokirala zahtijevajući da se najprije riješi međusobni spor oko naziva.

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocijenili kao historijski i važan za budućnost države, snažno su podržale Sjedinjene Američke Države i članice EU-a.

Na referendumu su jučer, dan prije referenduma, glasali bolesni, invalidi, zatvorenici i državljani Makedonije u inostranstvu.

Izvor: Agencije