Građani New Yorka traže ustavno pravo na čist zrak i vodu

U mjestu Hoosick Falls su bunari zagađeni industrijskim hemikalijama (AP)

Udruženja za zaštitu životne sredine i grupe javne politike u New Yorku traže amandman na Ustav te američke države kojim bi se stanovništvu garantirala prava na čist zrak i vodu.

Organizacije “Zagovornici životne sredine New Yorka” (Environmental Advocates of New York) i “Efikasan New York” (EffectiveNY) za predloženi amandman zalažu se internetskim videooglasima, sa snimcima djece iz mjesta Hoosick Falls, gdje su bunari zagađeni industrijskim hemikalijama.

“Ne bi trebalo da moramo da se borimo za čistu vodu”, poruka je videa, prenosi Beta.

Te grupe kažu da bi izmjena Ustava omogućila građanima da insistiraju na odgovornosti poslanika i vlasti za osiguravanje zdrave životne sredine.

Šest saveznih država SAD-a ima u svojim ustavima odredbe o ekološkim pravima, a samo Ustav Pensilvanije daje osnovu za zabranu radova koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu.

Borba za zrak i vodu

“Ove godine se niz zajednica u New Yorku borio za čistu vodu za piće i za čist zrak”, rekao je izvršni direktor organizacije “Zagovornici životne sredine New Yorka” Peter Ivanovic. “Nedostaje jasna formulacija u Ustavu koja bi ljudima dala pravo na vodu od koje se neće razbolijevati i na siguran zrak”.

“Ustavna zaštita znači da, čak i ako državni organ ili mi, zakonodavci, nešto radimo pogrešno, građani mogu da nas preko sudova natjeraju da radimo ispravno”, rekla je senatorka Demokratske stranke države New York Liz Krueger.

Stanovnici sada imaju pravo da pokrenu tužbe za osporavanje zakona ili propisa o zaštiti životne sredine, ali ustavni amandman bi dao veću težinu njihovim argumentima, rekao je Ivanovic.

“Amandman o pravu na životnu sredinu pomaže njeno očuvanje, ali koliko pomaže zavisi od toga kako je formuliran, kako ga sudovi primjenjuju, i od načina na koji ga provode razni akteri vlasti”, rekao je John Dernbach, profesor prava Univerziteta Widener.

Koristan od takve odredbe o pravu na životnu sredinu je što sprečava državu da nazaduje u zaštiti životne sredine kada donosi nove zakone i uredbe, rekao je Dernbach.

Izvor: Agencije