Građani o primirju između Gaze i Izraela

Nakon osmodnevnog bombardiranja, situacija u Gazi se normalizira. Podrška postignutom primirju dolazi sa svih strana. Najviše mu se raduju oni koji su bili najugroženiji. Ali, strah od mogućih sukoba i dalje je prisutan.

Situacija u gradu tokom noći i jutra bila je mirna. Nakon osam dana bez zvukova izraelskih borbenih aviona na nebu iznad Gaze.

Izraelske snage počele su s povlačenjem sa svojih položaja oko grada.

Palestinci ne kriju zadovoljstvo ponovnim otvaranjem prijelaza Rafah, koji će uveliko olakšati tešku humanitarnu situaciju u gradu.

“Ovo je doista teška opsada. Nadamo se da će arapski i islamski svijet  podržati naše pitanje i da će prijelaz Rafah ostati otvoren 24 sata”, kaže stanovnica Gaze Falstine Abu Qumsan.

“Ovo je dobra i velika pobjeda. Sada je prijelaz otvoren i nadamo se da ćemo imati više otvorenih puteva i graničnih prijelaza”, rekao je njen sugrađanin Eyad Hejo.

Ni stanovnici Tel Aviva ne kriju zadovoljstvo postignutim primirjem.

Razgovarati, a ne ratovati

“Mnogo je ljepše bez sirena za opasnost. Bojim se kada ih čujem, posebno se bojim za svoju djecu. Ovim se neće ništa riješiti. Nadam se da će izraelska Vlada i Hamas iz ovoga izvući pouku i da će, nakon dugo godina, početi s pregovorima, jer kada ljudi razgovaraju, tada ne vode rat”, kazala je stanovnica Tel Aviva Edna Sobol.

Uprkos postignutom primirju, mnogi i dalje strahuju od nastavka sukoba.

“Sudeći prema dosadašnjim sporazumima s Arapima, mogu biti pesimističan. Mislim da će biti ponovnog raketiranja, samo je pitanje vremena”, smatra stanovnik Sderota Sholmoa.

I Beni Vaknin, gradonačelnik Aškelona, grada u blizini granice s Gazom koji je bio meta raketa, nije previše optimističan u vezi sa postignutim sporazumom.

“Mislim da stanovnici Aškelona  nisu zadovoljni i veoma su pesimistični. Oni znaju da Hamas neće poštovati primirje. Ostaje da se nadamo, ali nisam ubijeđen”, kaže on.

Strah od mogućeg nastavka neprijateljstava dodatno je podgrijala izjava izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka, koji je upozorio da Izrael u svakom trenutku može nastaviti operacije ukoliko se ne bude poštovao postignuti sporazum.

Izvor: Al Jazeera