Građani Pljevalja na ulicama zbog zagađenja

Više stotina građana Pljevalja, opštine na sjeveru Crne Gore, okupilo se na protestu ekoloških organizacija zbog stanja životne sredine u tom gradu.

Pljevlja godinama imaju problem visoke zagađenosti zraka, vode i zemljišta, koje uzrokuju termoelektrana, rudnik uglja ali i gradska ložišta.

Okupljeni na gradskom trgu od crnogorske Vlade zatražili su da prekontrolira parametre zagađenosti, o tome obavijesti građane, kazni zagađivače i nađe dugoročno rješenje.

Poruke vlastima

Svoje zahtjeve uputili su i Skupštini Crne Gore.

“Hitno zakazati vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje trenutne ekološke katastrofe u Pljevljima i tražiti od premijera da podnese izvještaj kako Vlada planira prevazići problem zagađenja”, poručio je direktor ekološke NVO Breznica, Milorad Mitrović.

On je naglasio da će, ukoliko zahtjevi sa skupa ne budu ispunjeni, organizirati novi protest.

“Višegodišnja eksploatacija prirodnih resursa, potpuna devastacija prostora i ponižavajući odnos podgoričke vlasti doveli su građane Pljevalja na rub egzistencije”, istakao je Mitrović.

“Borim se za bolji vazduh u Pljevljima, u svom gradu, ja ovdje živim. Svakog dana udišem taj vazduh”, kazao je Dejan, stanovnik Pljevalja.

Sa ozbiljnim ekološkim problemima građani Pljevalja suočavaju se već godinama, izvještava Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Maksimalna zagađenost

Ona je izvijestila da voda nije za piće već petnaestak dana, a nije čak ni za ličnu higijenu, pa Pljevljaci ovih dana koriste onu iz cisterni.

“Razlog zašto je danas održan ovaj protest jeste zato što je proteklih dana zagađenost vazduha dosegla svoj godišnji maksimum, bila je čak 12 puta veće od dozvoljene”, kazala je Marinović.

Povodom situacije u Pljevljima čelnici Ministarstava održivog razvoja i turizma i zdravlja,  Agencije za zaštitu životne sredine  Instituta za javno zdravlje,  Hidrometeorološkog zavoda,  ekološke inspekcije i Opštine, na zajedničkom sastanku utvrdili su mjere koje treba hitno preduzeti, navodi podgorički dnevnik Vijesti.

Odlučeno je da od danas na novoj lokaciji bude instalirana mobilna stanica za mjerenje kvaliteta zraka, koja će vršiti mjerenja narednih 14 dana, a Agencija  će redovno o tome obavještavati javnost, da Opština  treba predočiti građanima izmjene u režimu saobraćaja i njegovu redukciju, te da preporuči ekonomičnije korištenje čvrstih goriva za grijanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije