Građani potpisuju peticiju protiv Madura

Venecuela je radnu sedmicu zaposlenima u javnom sektoru svela na samo dva dana kako bi pokušala smanjiti potrošnju električne energije. Velike nestašice struje uzrokovane su dugotrajnom sušom. Nedostatak električne energije, u kombinaciji s nestašicama hrane i osnovnih životnih potrepština, probudile su nezadovoljstvo građana širom zemlje.

Pokazivanje lične karte prilikom kupovine hrane postala je praksa u Venecueli, koja se bori s nestašicom osnovnih životnih potrepština.

“Ovo je nakada bila predivna zemlja, sada je pakao. Samo za ulazak u prodavnicu potrebna je propusnica, a da uopće ne znate šta ćete unutra zateći”, rekla je Yulimar Guzman, stanovnica Caracasa.

Mjera racionalizacije hrane nije pomogla da se riješi nestašica. Redovi ispred prodavnica sve su duži. A sada je, osim hrane, došlo i do nestašice struje.

“Građani žele promjenu vlasti. Oni koji su jutros stali u red za hranu, sada stoje u redu da potpišu peticiju kako bi se organizovao referendum protiv aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura”, javlja reporterka Al Jazeere Virginia Lopez.

Nakon četiri različita zahtjeva, Izborno vijeće odobrilo je da se peticija potpisuje danas. Mnogima se to čini kao jedini izlaz.

“Stojim u redu od tri ujutro do pet poslijepodne kako bih pronašla hranu koju želim, no često odem kući bez ičega. Sada stojim u redu da potpišem peticiju”, kazala je Omaira Doria, stanovnica Caracasa.

Širom zemlje rastu tenzije

Socijalne mreže preplavili su snimci na kojima se vidi kako stanovnici Venecuele pljačkaju prodavnice.

Na državnoj televiziji građani su imali priliku vidjeti zamjenika predsjednika kako hoda pustom dolinom, koja je nekada bila glavni rezervoar vode najvećoj hidrocentrali. Zbog nestašica struje zaposleni u državnoj službi sada rade dva dana sedmično.

“Osim petka, koji je ranije proglašen neradnim danom, donijeli smo odluku da srijeda i četvrtak također budu neradni za javni sektor”, navodi Aristobulo Isturiz, zamjenik predsjednika Venecuele.

Vlada tvrdi da je to privremena mjera dok kiše ne napune vještačka jezera, u kojima je vodostaj na kritično niskom nivou.

Ali sve više stanovnika Venecuele vjeruje kako problem može biti riješen jedino smjenom predsjednika Madura.

“Morate doći i potpisati se. Bez opravdanja. To je jedini red u kojem vrijedi čekati. Jedini red u koji sa zadovoljstvom trebamo stati. Bez obzira na finansijsku pozadinu građana. Svi se moraju potpisati”, rekao je Carlos Montero, potpisnik peticije.

Provođenje referenduma u normalnim uvjetima moglo bi biti okončano za šest mjeseci. No, budući da je radna sedmica svedena na samo dva dana, taj rok će se teško ispoštovati.

Izvor: Al Jazeera