Građani Srbije se zapošljavaju u Bugarskoj

Jug i jugoistok Srbije su najsiromašniji dijelovi države. Građani koji imaju dvojno državljanstvo, i srbijansko i bugarsko, sve češće posao traže u Bugarskoj. Zoran Kosanović je posjetio fabriku u kojoj veliki broj radnika svaki dan na posao dolazi preko granice.

Goran Georgiev iz Dimitrovgrada priprema se za polazak na posao. U Srbiji je bez posla, ali zarađuje u susjednoj Bugarskoj.

Do radnog mjesta mora prijeći državnu granicu. Kaže da je zadovoljan, jer u rodnom gradu nije mogao naći posao plaćen kao u susjednoj državi.

„Primanja su negde oko 350 do 450 evra, zavisi kako se radi, subota, nedelja i praznik su neradni, može da se uzme tako“, kazao je Goran Georgiev.

On nije jedini koji je posao potražio u bugarskom Dragomanu u fabrici Rubbertec, koja upošljava 170 radnika.

„Gotovo četvrtina radnika u fabrici u Bugarskoj na posao svakodnevno dolazi iz Srbije. To su ljudi koji, osim srpskog, imaju i bugarsko državljanstvo“, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Zato nemaju problem sa dozvolom za rad u zemlji članici Evropske unije.

Zadovoljni i radnici iz Bugarske

„Veoma smo sretni što sa nama rade i srpske kolege. Zajedno radimo zato što ih karakteriše visoka tehnološka kultura, vrlo su disciplinovani i dobronamjerni. Jezičke barijere gotovo i da nema“, kazao je Velimir Mladenov, menadžer Rubberteca.

Fabrika koja je u vlasništvu porodice iz Njemačke proizvodi gumene dijelove za autoindustriju.

Platom i uslovima zadovoljni su i radnici iz Bugarske, a za kolege iz Srbije imaju samo riječi hvale.

„Radujemo se što ovde imamo i kolege iz Dimitrovgrada. Lepo je što zajedno možemo da radimo sa vašim sunarodnicima i sugrađanima. Dimitrovgrad je veoma blizu Dragomanu i to je vrlo zgodno. Pošto tamo i u tom okruženju nema posla, lepo je što dolaze ovde“, navodi radnica Slavka Kostadinov.

I bez posebnog poziva građani sa dvojnim državljanstvom sve više traže posao van Srbije. Kažu, samo pokušavaju da svojoj porodici osiguraju bolju budućnost.

Izvor: Al Jazeera