Građani Srbije za Južni tok i Evropsku uniju

Vladimir Putin je ubjedljivo najpopularnija politička ličnost za građane Srbije, pokazalo je istraživanje (EPA)

Istraživanje “Južni tok i srpsko-ruski odnosi iz ugla srpskog javnog mnijenja” pokazalo je da 50,4 posto ispitanika smatra da je izgradnja tog gasovoda vrlo značajna, 32 posto smatra da je delimično značajna, a 3,6 posto da je štetna, prenosi Anadolija.

Istraživanje su u Beogradu predstavili Slobodan Antonić i Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli.

„Interesantno je to da na pitanje o Južnom toku pozitivno odgovaraju čak i oni koji inače nemaju pozitivno mišljenje prema Rusiji kao glavnom spoljno-političkom partneru“, kazao je Vukadinović.

Također, 68 posto ispitanika smatra da će Južni tok ubrzati privredni razvoj Srbije, isto toliko ih misli da će povećati zaposlenost, a 67,5 posto smatra da njegova izgradnja neće smanjiti cijene energenata u Srbiji.

Euroskeptici i euroentuzijasti

Istraživanje je takođe pokazalo da je 53,7 posto građana za ulazak u Evropsku uniju, što je dosta manje u odnosu na prvo istraživanje o istom pitanju iz 2007, kada je se za ulazak u Uniju izjasnilo 72 posto ispitanika.

Međutim ovaj odgovor od 53,7 posto za ulazak, kako objašnjava Slobodan Antonić, ipak pokazuje blagi porast euroentuzijazma kod srskog javnog mnijenja, jer je minimum odgovora na ovo pitanje iznosio 46 posto, i to u aprilu 2013. godine.

„Došlo je do blagog oporavka najviše zbog snažnog evroentuzijazma rukovodstva Srpske napredne stranke, koja je uspela da deo svojih birača prebaci iz evroskeptičnih u evroentuzijastičku poziciju“, kazao je Antonić.

I pored blagog skoka koji je zabilježila Evropska unija (EU), još uvijek postoji razlika u opredjeljenju prema Rusiji ili Uniji, i to 14 posto u korist Rusije, što je nalaz koji ne iznenađuje i nekada je bio i veći, kako kaže Vukadinović.

Rusofili i europejci

Na postavljena pitanja da li su više za savez sa Rusijom ili sa Evropskom unijom ili podjednako, “građani su se u najvećem broju izjasnili za podjednake odnose, ali kada moraju da se opredele, onda ima duplo više tvrdih rusofila, nego tvrdih evropejaca“, rekao je Đorđe Vukadinović.

Kada je u pitanju ulazak Srbije u NATO, preko dve trećine ispitanika je protiv.

Jedno od pitanja u istraživanju ticalo se popularnosti, odnosno rejtinga vanjskopolitičkih državnika, a rezultati su pokazali, kazao je Vukadinović, „da je Vladimir Putin ubedljivo najpopularnija politička, a ne samo spoljnopolitička ličnost u očima građana Srbije“.

Prva zemlja koju bi građani Srbije željeli više prisutnu u njihovom kulturnom životu je Rusija, a na drugom mjestu je Francuska. U ekonomskom životu, građani Srbije su se opredijelili na prvom mjestu za Rusiju, a na drugom za Njemačku.

Izvor: Agencije