Oglasi

Građani Tirola na referendumu odbacili kandidaturu za ZOI 2026.

Argumenti protivnika igara su uglavnom ekološke i finansijske prirode, a građani Tirola kandidature su već odbacivali.
Skijaški skokovi, InnsbruckPosebice skeptični prema održavanju Igara u njihovu kraju bili su stanovnici Innsbrucka i KitzbuehlaEPA - Ilustracija

Građani austrijske savezne pokrajine Tirol odbacili su na referendumu u nedjelju kandidaturu njihove pokrajine za održavanje Zimskih olimpijskih igara 2026. godine 

"Protiv kandidature Innsbrucka i Tirola za održavanje Zimske olimpijade 2026. glasovalo je 53,35 posto građana Tirola", priopćila je pokrajinska vlada u Innsbrucku, kako prenosi Hina.

Posebice skeptični prema održavanju Igara u njihovu kraju bili su stanovnici Innsbrucka i poznatog zimovališta Kitzbuehla.

Građani Tirola su već na referendumima 1993. i 1997. odbacili kandidaturu za zimsku olimpijadu.

I u Njemačkoj odbacili OI na referendumu

U susjednoj Njemačkoj građani su na sličnom referendumu 2013. odbacili održavanje Olimpijskih igara u Muenchenu i Garmisch-Partenkirchenu.

Argumenti protivnika igara su uglavnom ekološke i financijske prirode.

Innsbruck je već 1964. i 1976., kao zamjena za Denver, bio domaćinom Zimskih olimpijskih igara.

Blizu pola milijuna birača u Tirolu bilo je pozvano da sudjeluje na referendumu koji se održao zajedno s parlamentarnim izborima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.