Gradonačelnica Barcelone: Katalonski pokušaj otcjepljenja je katastrofa

Oni su isprovocirali napetosti jednostranom objavom nezavisnosti, kaže Ada Colau (EPA)

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau optužila je smijenjenog predsjednika katalonske Vlade Carlesa Puigdemonta da je stvorio “katastrofu” insistiranjem na otcjepljenju te regije od Španije.

Samo nekoliko sati prije nego što bi trebala prisustvovati mitingu u katalonskoj prijestolnici, koji organiziraju secesionističke grupe, gradonačelnica je kritizirala “neodgovorno” ponašanje Puigdemonta i njegovih istomišljenika, koje je stvorilo političku krizu u Španiji.

“Oni su isprovocirali napetosti jednostranom objavom nezavisnosti, koju većina građana ne želi. Oni su prevarili građane radi vlastitih interesa”, izjavila je Colau na sastanku s članovima njene stranke.

Katalonski poslanici proglasili su 27. oktobra nezavisnost regije, nakon što je na referendumu izglasano otcijepljenje od Španije.

 

Regija je, međutim, duboko podijeljena u vezi s tim pitanjem, a protivnici nezavisnosti tvrde da su referendum 1. oktobra, koji je španski Vrhovni sud proglasio neustavnim, bojkotirali oni koji su protiv optcjepljenja.

I Ada Colau je protiv nezavisnosti, ali tvrdi da podržava slobodan zvanični referendum o tom pitanju.

Pokret za samostalnu Kataloniju organizirao je istovremeno u subotu velike demonstracije u Barceloni.

Žele poslati poruku o snazi podrške koju imaju u narodu.

Okupljeni traže da se oslobode uhapšeni katalonski političari i aktivisti, koje smatraju političkim zatvorenicima.

Protiv njih su u Madridu podignute optužnice za pobunu i pokušaj secesije.

Izvor: Al Jazeera i agencije