Gradonačelnica Barcelone pozvala građane na masovni miting

Demonstranti će nositi transparente s parolom 'No Tinc Por', što na katalonskom jeziku znači 'Ja se ne plašim' (EPA)

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau pozvala je građane da se pridruže “masovnom mitingu” zakazanom za u subotu, kako bi pokazali “svesrdno odbacivanje nasilja”.

Nakon sedmice kojom su dominirale reakcije na smrtonosne napade u Barceloni i u njenoj blizini, ona je kazala kako želi da “ulice Barcelone bude preplavljene ljudima”.

Demonstranti će nositi transparente s parolom “No Tinc Por”, što na lokalnom katalonskom jeziku znači “Ja se ne plašim”.

Ta poruka postala je jedinstveni odgovor lokalnog stnovništva na napade 17. i 18. augusta, u kojima je ubijeno 15 ljudi.

Taksisti, uposlenici hitne pomoći i građani koji su pritekli u pomoć u prvim satima nakon napada predvodit će marš, a za njima će ići predstavnici vlasti, kazala je Ada Colau.

Kralj Felipe VI, premijer Mariano Rajoy i nacionalni i regionalni političari objavili su planove da se pridruže maršu, prenosi AP.

Bolja saradnja u borbi protiv terorizma

Rajoy je izjavio da će predložiti nove mjere za poboljšanje saradnje unutar Evropske unije u borbi protiov terorizma, na sastanku naredne sedmice.

On će se u ponedjeljak pridružiti čelnicima Njemačke i Italije na sastanku čiji će domaćin biti francuski predsjednik Emmanuel Macron u Parizu.

Rayoj nije pružio nikakve detalje kakve će prijedloge iznijeti.

Istaknuo je da su političko jedinstvo, policijska koordinacija i međunarodna saradnja “najbitnija sredstva za poražavanje terorista”.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzuela je odgovornost za napade u španskoj sjeveroistočnoj regiji Kataloniji prošle sedmice, u kojima je ubijeno 15 ljudi.

Izvor: Agencije