Gradonačelnik: ‘Beograd na vodi’ je promocija Srbije u svijetu

Izgradnja prvih objekata počeće, prema najavama gradskih funkcionera, ovog ljeta (Sr?an Ili? / Tanjug)

Prema ugovoru o izgradnji “Beograda na vodi”, zemljište na kojem će se podići stambeno-poslovni kompleks biće izdano u zakup na 99 godina, projekat će biti završen za najviše tri decenije, a investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, firma “Eagle Hills”, uložiće 300 miliona eura, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

“Tih 300 miliona evra samo su početak ulaganja. Zemljište smo izdali u zakup bez naknade i za to dobili 32 odsto vlasništva u kompaniji ‘Beograd na vodi d.o.o.’ Na taj način Republika Srbija dobija deo profita koji će ova kompanija ostvariti”, rekao je Mali u intervjuu za praznični broj Politike.

Otkrivajući pojedine detalje ugovora koji će tek biti objavljen naveo je kako je za izgradnju dva miliona “kvadrata” potrebno 3,5 milijardi eura.

“Uložite 300 miliona i napravite 300.000 ‘kvadrata’, profit od njihove prodaje ulažete dalje, tako da investitor ne treba odmah dati 3,5 milijardi evra u kešu” objašnjava Mali.

Potvrdio je kako je investitor obavezan da uloži 150 miliona eura svog kapitala uz 150 miliona kroz pozajmicu osnivača, objasnio je Mali, a tu su i mogućnost uzimanja kredita i finansiranje iz avansa od unaprijed prodanih stanova.

Prednost firmama iz Srbije

“Minimalne uslove zajma propisuje Narodna banka Srbije, ali se pozajmica osnivača daje pod pogodnijim uslovima nego što je klasičan komercijalni kredit i ne postoji rok u kojem se mora vratiti”, rekao je Mali.

Po njemu, to su bili uslovi Arapa – davanje 150 miliona eura plus još toliko, a sve ostalo uzeće od banaka i preprodaje stanova.

“Treba sagledati korist koju Srbija ima od projekta, pre svega veliku promociju, jer na svim kontinentima znaju za njega. Zatim, ulaganje u infrastrukturu i građevinsku industriju, jačanje trgovine i tercijarnog sektora. Reč je o milijardama evra. To je šira slika koju treba razumeti”, dodaje.

Mali kaže da u ugovoru stoji da, kad se budu birali izvođači radova, pod jednakim uslovima srpski izvođači imaju prednost.

“To znači da, ako srpska firma ili strana daju ponudu za uslugu ili materijal po istoj ceni, srpska firma će, prema odredbama ugovora, svakako imati prednost”, objasnio je.

Prenio je i kako su Arapi već zvali nekoliko firmi te dodao kako je projekt namijenjen srpskoj građevinskoj operativi koja mora imati konkurentne cijene.

Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekt “Beograd na vodi”, čija je vrijednost blizu 3,5 milijarde eura i koji bi trebao značajno pokrenuti privredu Srbije, te uposliti građevinsku industriju i osigurati nova radna mjesta potpisan je prije nekoliko dana u Beogradu.

Izvor: Agencije