Gradonačelnik povezan s nestankom studenata

Policija traga za gradonačelnikom Joseom Luisom Abarcom i njegovom suprugom (EPA)

Meksički državni tužilac saopćio je da je izdat nalog za hapšenje gradonačelnika grada Iguale, njegove supruge i gradskog šefa policije nakon ubistva šestero i nestanka 43 studenta.

Tužilac Jesus Murillo Karam je kazao da je gradonačelnik Iguale Jose Luis Abarca  naredbodavac napada koji je kao rezultat imao šestoro ubijenih i 43 nestala studenta, koji sedmicama nisu pronađeni.

Policija Iguale je, kako tvrdi, dobila naređenje gradonačelnika da spriječi studente da upadnu na jedan događaj na kojem je njegova supruga držala govor, rekao je novinarima glavni tužilac Jesus Murillo Karam.

On je dodao da je Abarceova žena bila povezana sa narkokartelima, a da se sada, kao i njen muž i šef gradske policije, smatra bjeguncem, prenio je AP.

Masovne grobnice

Karam je rekao da su vlasti otkrile ukupno devet masovnih grobnica u oblasti oko Iguale, u kojima se nalazi 30 tijela, prenosi Tanjug.

Prema prvim testovima DNK, nađeni posmrtni ostaci ne upućuju na nestale studente.

Više stotina studenata i nastavnika je upalo u zgradu administracije u meksičkoj saveznoj državi Guerrero na jugu zemlje i zapalilo je, demonstrirajući protiv vlasti zbog nestanka 43 studenata, za koje se vjeruje da su ih oteli lokalni policajci povezani sa narkokartelima.

Izvor: Agencije