Gradsko vijeće Mostara nastavlja s radom

U Mostaru nisu održani lokalni izbori (Al Jazeera)

Mandat mostarskom Gradskom vijeću ističe u nedjelju, ali ga nema ko zamijeniti, jer jedino u tom gradu u Bosne i Hercegovine lokalni izbori nisu provedeni.

Članovi Gradskog vijeća zajedno s gradonačelnikom odlučili su nastaviti rad u punom kapacitetu jer nemaju kome predati mandat.

Centralna izborna komisija BiH proglasila se nenadležnom da utvrdi prestanak mandata.

Preporučila je da se mišljenje traži od Parlamenta, ali mu se Gradsko vijeće Mostara neće obratiti.

Iz Vijeća su poručili da će nastaviti rad dok neko nadležno tijelo ne zatraži suprotno.

Ukinuta posebna pravila

U Mostaru izbori nisu provedeni jer je Ustavni sud ukinuo posebna izborna pravila za taj grad, a u međuvremenu nisu usvojena nova.

“Odlukom Ustavnog suda BiH naložena je promjena Izbornog zakona kojom se želi da prostori na kojima žive većinom građani hrvatske nacionalnosti omogućiti da oni imaju u Gradskom vijeću najmanje dva vijećnika više u odnosu na građane sa područja na kojima većinom žive Bošnjaci”, rekao je u maju predsjednik Vijeća Murat Ćorić.

On je dodao da se odlukom nastoji “etničko čišćenje provedeno tokom rata legalizirati i u miru i trajno osigurati da nikada gradonačelnik Mostara ne može biti Bošnjak, a sve odluke u Gradskom vijeću mogu sa 18 glasova usvojiti vijećnici koji dolaze sa većinom hrvatskih područja”.

Izvor: Agencije