Gradsko vijeće Toronta traži da Rob Ford ode

Rob Ford tvrdi kako neće otići sa funkcije niti se podvrgnuti liječenju (AP)

Gradsko vijeće Toronta tražilo je u srijedu od problematičnog gradonačelnika Roba Forda da uzme dopust, kako bi se pozabavio “ličnim pitanjima” koja, prema njegovu priznanju, uključuju kupovanje droge i pušenje kokaina.

Neobvezujuće glasanje došlo je u danu tokom kojega su i Fordovi protivnici i njegovi bivši saveznici ispitivali gradonačelnika o njegovoj podobnosti da vodi najveći kanadski grad.

Ford je rekao kako neće dati ostavku.

“Ja nisam nikakav ovisnik, pa tako nisam baš siguran zašto govorite da trebam pomoć”, kazao je on vijećnicima tokom jednosatnog ispitivanja, prenosi Hina.

Nakon glasanja on se opet izvinio.

Ford, koji je izabran 2010. godine, priznao je prošle sedmice da je pušio crack kokain dok je bio teško pijan.

U srijedu je ustvrdio kako ne tolerira drogu niti bande.

Upitan, međutim, da li je kupio ilegalnu drogu u posljednje dvije godine, on je zastao nekoliko sekundi i tmurno odgovorio: “Da, jesam.”

Neobvezujući zahtjev

Vijećnici su sa 37 prema pet glasova izglasali službeni, ali neobvezujući zahtjev da Ford uzme dopust, te ga pozvali da se izvini za obmanjivanje stanovnika Toronta.

Osim što je snimljen kako puši crack, Ford je, također, snimljen i kako pijan prijeti neidentificiranoj osobi.

Gradsko vijeće nema ovlasti prinuditi gradonačelnika da odstupi ili da ode na dopust ako nije osuđen za neki zločin.

Ford tvrdi kako neće otići niti se podvrgnuti liječenju.

Dok se odvijalo saslušanje, stotine demonstranta su se okupile ispred Gradske vijećnice, a mnogi su pozivali Forda da odstupi.

Istraživanje javnoga mišljenja Ipsos-Reid za nekoliko televizijskih i radijskih kuća pokazalo je kako 76 posto birača u Torontu misli da bi Ford trebao dati ostavku ili otići na dopust, dok se samo 24 posto slaže s njegovom odlukom da ostane na svom poslu.

Izvor: Agencije