Grafen – magični materijal budućnosti

Grafen je najjači materijal na svijetu, uz to i najtanji. Međutim, uz veliku pažnju koju dobija grafen stiže i upozorenje britanskih regulatora, poslije serije lažnih investitora, koji prevarom pokušavaju profitirati.

Kada je grafen u pitanju, tu se naučna fantastika susreće s naučnim činjenicama. Materijal je 200 puta jači od čelika, a opet tako lagan da se čak i jedna njegova cigla može izbalansirati na vrhu cvijeta. Grafen je prvi čarobni materijal 21. stoljeća i za njega se očekuje da će transformisati svaki aspekt našeg života.

Dr. Aravind Vijayaraghavan sa Univerziteta Manchester objašnjava: “Ovo je najjači materijal na svijetu, najtanji, savitljiv, rastezljiv, providan i super lagan. Najbolji provodnik električne energije. Ne postoji samo jedna stvar koja ga čini nevjerovatnim, nego sve one zajedno.”

Potencijal bez presedana

Od kondoma do terapije za liječenje raka i savitljivih ekrana do baterija kojima se u sekundi pune avioni – grafenov potencijal je, takoreći, bez presedana. Govori se čak i o desalinizaciji, odnosno postupku uklanjanja minerala iz vode.

Teniseri su među prvima profitirali od njega. Novak Đoković i Andy Murray sada igraju reketima napravljenim od ovog materijala. Debeo pola atoma, grafen je prvi dvodimenzionalni materijal koji je napravio čovjek. Nastao je od grafita, koji je i sam načinjen od slojeva grafena.

Izoliranje samo jednog sloja nije bilo moguće sve do 2004. godine, kada su to učinili naučnici s Univerziteta u Manchesteru, što im je i donijelo Nobelovu nagradu.

“Zamislite da je neki materijal tanak. E sad, u slučaju ovog, to što ste zamislili u glavi je u stvarnosti još milion puta tanje”, pojasnio je Vijayaraghavan.

Skup proces

To je problem zbog kojeg masovna proizvodnja nije moguća za još 10 do 20 godina. Elektroliza je jedna od opcija, kojom bi se joni iz litija pretvarali u grafit, čime bi se slojevi grafena razdvojili. Taj proces je skup, a investitori i dalje oklijevaju da ulažu u nešto što je u začetku.

Profesor Ian Kinloch sa Univerziteta Manchester je rekao: “Vlada ogroman interes za ovaj materijal, gdje se svi razbacaju novcem i idejama. Mediji pišu o tome i slično. Međutim, kada shvatite koliko je izazova, izlazak na tržište čini se kao težak poduhvat.”

Trenutno se gradi nacionalni institut za grafen. U njega su Velika Britanija i Evropska unija zajednički uložili 50 miliona funti. Za sada ima samo jednog partnera u sektoru industrije. Međutim, sa blizu 10.000 patenata već registriranih u svijetu, potencijal grafena je neupitan. Pitanje je samo kada počinje nova zlatna groznica.

Izvor: Al Jazeera