Grafika: Tajna trave u Wimbledonu

Mnogo toga se promijenilo otkako je Novak Đoković osvojio Wimbledon po drugi put prošle godine.

Teniser iz Srbije se oženio, dobio dijete, još jednom pobijedio na Australian Openu, a trava koju je poljubio nakon što je osvojio titulu prošle godine, završila je svoj godišnji ciklus obnove.

U danima koji su uslijedili nakon trijumfalne pobjede svjetskog prvaka u julu prošle godine, osoblje Sveengleskog kluba za tenis i kroket (AELTC) preuzelo je zadatak da posije 72 kg trave sorte ljulj na centralnom terenu.

Deset tona sjemena

AELTC svake godine na 41 teniskom terenu travu pokosi, ponovo kultiviše zemljište i ponovo zasadi travu. Ovaj projekat počinje kada se teniski turnir okonča.

„Čim se teniski turnir završi, mi se počnemo pripremati za naredni,“rekao je Al Jazeeri Neil Stubley, šef tima zaduženog za terene pri AELTC-u.

Wimbledon upotrijebi blizu 10 tona sjemena trave za sve teniske terene na godišnjem nivou. Mješavina sorti trave ljulj donosi Wimbledonu dašak međunarodnog – doslovno.

Istraživački institut za sportske terene, koji radi u saradnji sa AELTC-om, ove godine je odabrao tri sorte: Melburn, Venecija i Malibu.

Sve tri se ove sorte uzgajaju u Holandiji i odabrane su nakon niza testova i podrobne procjene za ovogodišnji Wimbledon.

„Razlog zbog kojeg smo odabrali ove sorte je taj što veoma dobro podnose sušu i habanje,“ dodao je Stubley, kojem je ovo treća godina na ovom poslu.

„U veoma kratkom periodu odigra se mnogo intenzivnih teniskih mečeva pa se moramo pobrinuti da je trava koju odaberemo najbolja za tenis.“

Na upotrebu 100 postotnog ljulja kao višegodišnje biljke prešlo se 2001., nakon što je prethodna mješavina od 70 posto ljulja i 30 posto crvenog vijuka postala nepogodna za intenzivno korištenje.

Tim procjenjuje odlike terena tokom turnira u obliku različitih prikupljenih podataka: pritiska tla, stabilnosti površine, čvrstoće tla, temperature površine, habanja terena i nivoa vlažnosti.

Na osnovu zabilježenih podataka, prave se neophodna prilagođavanja za narednu godinu.

„Jedne godine ćemo možda zasaditi malo više trave ili uvesti male izmjene u režim upotrebe gnojiva. Stalno tražimo načine da budemo bolji i nikada ne mirujemo.“

Wimbledon, nema luksuz inertne površine, za razliku od ostala tri Grand Slam turnira, koji se igraju isto 13. dan, kao i prvog dana.

Živa površina

Tereni se mijenjaju svaki dan dok traje Wimbledon zbog vremena, pa se igrači kao i osoblje zaduženo za terene, moraju tome prilagoditi.

Osim što radi sa prirodnim, živom površinom, čije se karakteristike mijenjaju u skladu sa okolinom, Stubley mora da postupa u skladu sa nepredvidivim vremenskim prilikama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„U pogledu vremena, ne postoje dva turnira koja su identična. Svake godine počinjete ispočetka i to je novi izazov jer ne znate kakvo će biti vrijeme, a zbog tog se karakteristike trave mogu malo izmijeniti.“

„Moramo biti vješti i pobrinuti se da ostane u okviru parametara koje sebi postavimo.“

Izvor: Al Jazeera