Grand prix 52. Bitefa predstavi ‘Zaostavština, komadi bez ljudi’

Od 13. septembra publika je imala priliku pogledati u glavnom programu 10 predstava (festival.bitef.rs)

Grand prix “Mira Trailović” za najbolju predstavu 52. Bitefa pripao je ostvarenju Zaostavština, komadi bez ljudi Stefana Kaegija i Dominica Hubera, u produkciji pozorišta Vidia iz Lozane.

Specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov” žiri je razvnopravno dodijelio dvjema predstavama – Rekvijemu za L., čiji su autori kompozitor Fabrizio Cassol i proslavljeni koreograf Alain Platel, u izvođenju pozorišta Company Les Ballets – C De La B iz Genta, Belgija, te pozorišnoj instalaciji Vječna Rusija, ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove, u produkciji berlinskog pozorišta HAU.

Jednoglasnu odluku donio je žiri u kojem su bili mađarska pozorišna kritičarka, teatrolog i civilina aktivistkinja Judith Caki, pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), umjetnička direktorka Studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umjetnost Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teatrolog Brice Lies (Velika Britanija) i glumica Aleksandra Janković (Srbija).

Odigrano deset predstava

Žiri je pohvalio festival, koji je “napravio snažan gest, eksperimentirao s oblicima kao što su instalacija i dokumentarne forme i ispitivao nove medije”.

Kaegi i Huber, članovi svjetski proslavljenog kolektiva Rimini protokol, ovogodišnji su, 41. po redu, dobitnici Polititkine nagrade za režiju za ostvarenje Zaostavština, komadi bez ljudi.

Najbolja predstava prema mišljenju publike je Svita br. 3 Evropa Jorisa Lacoste.

Predstavom Rekvijem za L., u subotu navečer je završen 52. Bitef, koji je održan pod sloganom “Svijet bez ljudi”.

Od 13. septembra publika je imala priliku pogledati u glavnom programu 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Estonije, Švicarske, Izraela i Belgije.

Izvor: Agencije