Grand Prix ‘Naisa’ Ðuzi Stojiljkoviću

Vlastimir Ðuza Stojiljković preminuo je u Beogradu poslije duže bolesti u 86. godini (Tanjug)

Odlukom žirija, najviše priznanje Grand Prixa “Naisa”, ovogodišnjih 50. po redu filmskih susreta, dodijeljeno je nedavno preminulom glumcu Vlastimiru – Ðuzi Stojiljkoviću za ulogu u filmu Bez stepenika, saopćeno je na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada na Niškoj tvrđavi.

Nagradu je primio reditelj filma Marko Novaković, koji je rekao da tom nagradom “slavimo Ðuzin život, sa setom se sećajući njegovih uloga u pozorištu i na filmu“.

Odluku žirija niška publika pozdravila je dugim aplauzom, prenosi Tanjug.

Nagrada “Car Konstantin” za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nikoli Rakočeviću (Branio sam Mladu Bosnu, Nebo iznad nas).

Nagrada “Carica Teodora” za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Jovani Stojiljković za ulogu u filmu Panama.

Povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Slaven Došlo (Panama), a povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Jeleni Rakočević Cekić (Otvoreni kavez).

Najuspješniji epizodisti bili su Renata Ulmanski i Marko Janketić.

Brojne nagrade

Nagrada za debitantsku ulogu dodijeljena je Strahinji Blažiću za ulogu u filmu Bićemo prvaci sveta.

Žiri je povelje dodijelio i najuspješnijim stranim glumcima u srbijanskom filmu: Leni Veselman (Otvoreni kavez) i Leonu Lučevu (Bićemo prvaci sveta).

Po prvi put nagrađena su djeca glumci: zahvalnice su dobili Nemanja Jeremić, Pavle Čemerikić i Isidora Janković, a specijalne nagrade za izuzetne glumačke kreacije Filip Šubarić (Enklava) i Denis Murić (Enklava i Ničije dete).

Stručni žiri činili su predsjednica Vesna Čipčić, kao i Dragan Mićanović i Branislav Zeremski.

Festival je zatvorila glumica Renata Ulmanski.

Kako je ranije saopćeno, najvažnija nagrada nosi 250.000 dinara (2.000 eura), “Konstantin” i “Teodora” nose po 200.000 dinara (1.600 eura), povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu po 150.000 dinara (1.200 eura), a debitant će biti nagrađen novčanim iznosom od 100.000 dinara (830 eura).

Izvor: Agencije