Oglasi

Granični spor sa Vlade prebačen na Parlament

Slovenija nije usaglasila tekst koji definira predmet graničnog spora s Hrvatskom, pa o tome treba odlučiti Parlament.
List Demokracija tvrdi da je manevar premijera Janeza Janše možda zadnja prilika da Slovenija dobije 'pravednu granicu u Istri'AP - Arhiva

Slovenske parlamentarne stranke su postigle načelni dogovor prema da se u ponedjeljak poslije podne održi zatvorena vanredna sjednica o slovenskom podnesku za arbitražni sud, pišu slovenski mediji.

U ponedjeljak ujutro o tome će formalno odlučivati kolegij predsjedavajućeg Parlamenta Jakoba Presečnik, nakon što bude održana sjednica Vanjskopolitičkog odbora, a sve iza zatvorenih vrata.

Prijedlog da o podnesku, umjesto Vlade, odlučuje Parlament, s kojim je Vlada izašla na sjednici u petak, premijer Janez Janša obrazložio je potrebom postizanja političkog konsenzusa oko "manjih izmjena" u tekstu podneska koji se odnosi na definiranje predmeta graničnog spora s Hrvatskom u Istri.

Stranke suzdržane od komentara

Navodno bi u prijedlog te definicije, koju su dali stručnjaci za međunarodno pravo, trebalo unijeti neke elemente iz "ambicioznijeg" iznošenja graničnih zahtjeva koje za arbitražu predlažu koparski advokat Danijel Starman i nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Marijan Podobnik sa svojim udruženjem "25. juni 1991".

Osim opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS), koja se protivi Janšinom zahtjevu da se u zadnji trenutak sa Vlade na Parlament prebaci odgovornost za izmjene u arbitražnim dokumentima, jer smatra da bi slovenska strana mogla doživjeti blamažu, ostale parlamentarne stranke se više-manje suzdržavaju od komentara.

Ljubljanski list Mladina tvrdi da sadašnji premijer, koji se svojedobno protivio arbitražnom sporazumu, potezom da odgovornost za podnesak prebaci na Parlament želi "ocrniti" prijašnju vladu, koju je vodio sadašnji predsjednik države Borut Pahor.

Pahor je taj arbitražni sporazum, nakon što je njime izbjegnuto stalno prepiranje o granici i deblokirani hrvatski pristupni pregovori, često spominjao kao najveći vanjskopolitički uspjeh svoje vlade.

Premijerov manevar

Međutim, sedmični list Demokracija, blizak Janši, tvrdi u svom komentaru da je manevar sadašnjeg premijera s tekstom podneska možda zadnja prilika da Slovenija dobije "pravednu granicu u Istri".

"Možemo se samo nadati da premijer Janša nema vezane ruke i da Slovenija na kraju neće dobiti manje od onoga što joj je nudio davno pokopani sporazum Drnovšek - Račan", navodi ljubljanska Demokracija.

Liste piše da je stanje na državnoj granici 25. juni 1991. godine, kada su obje zemlje proglasile nezavisnost, bilo "neodređeno", da se u komunističkoj Jugoslaviji granica pravila na štetu Slovenije i bez uvažavanja gubitaka slovenske teritorije oko Trsta nakon razgraničenja Italije i Jugoslavije i da je Hrvatska mijenjala stanje na granici, jer je bila "agresivnija" te da bi te povijesne i druge "nepravde" trebalo korigirati.

Slovenija i Hrvatska svoje podneske za arbitražu moraju predati do 11. februara.

Izvor: Agencije